PUBLICITAT

DA farà més 'ligth' el projecte de llei de l'ordenament tributari

  • El grup demòcrata treballa en un text menys fiscalitzador i amb més garanties per al contribuent
JOAN RAMO BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els representants de DA en una sessió del Consell General, el gener passat Foto: TONY LARA

La llei de bases de l'ordenament tributari és l'eix de la reforma fiscal que ha marcat el govern de DA, perquè és la posada en pràctica d'aquest model i alhora perquè toca de ple als ciutadans i les empreses. L'embargament preventiu als suposats defraudadors, les inspeccions a domicilis particulars i d'empreses o la possibilitat de consultar els comptes bancaris són potestats de control que han aixecat diverses veus en contra.

DA ha descartat finalment retornar el text a l'Executiu perquè la reformi i redacti una llei menys fiscalitzadora i controladora, i ha optat finalment per la via de les esmenes per fer una profunda transformació que doni més garanties a l'obligat tributari, segons han explicat consellers del grup demòcrata.

De moment, per disposar de més temps per acabar la feina legislativa, el grup de DA demanarà una prorroga d'una setmana més per acabar de treballar les esmenes –que seran moltes– quan acabi l'actual període de prorroga, dimecres que ve.

Fonts de DA van subratllar que es tracta de «canviar substancialment el text que permet el control per fer inspeccions tributàries, i assegurar més les garanties de l'administrat».

Silenci positiu / Encara que des de DA no s'ha volgut aprofundir en els canvis que afectaran el text perquè seran presentats en una roda de premsa, una de les modificacions importants és que les esmenes introdueixen el silenci positiu, de manera que quan es presenti un recurs al Govern, si aquest no contesta s'entendrà que s'accepta el recurs, tal com ja passa amb la llei del sòl.

La filosofia que volen introduir els consellers demòcrates és que l'Agència Tributària disposi de les seves eines perquè el control impositiu sigui efectiu, «però matisant algunes d'aquestes eines per defensar els drets dels obligats tributaris», segons fonts del grup que dóna suport a l'Executiu.

En definitiva, DA farà una llei que s'assemblarà ben poc a la del Govern, que ha rebut crítiques per tots els cantons, no només de l'oposició socialdemòcrata i del grup mixt, sinó també del Col·legi d'Advocats, dels bancs i dels empresaris.

Així, les entitats financeres i el Col·legi d'Advocats manifesten que el text aprovat pel Govern vulnera el secret bancari i el professional. Per això les esmenes de DA són nombroses, i es va descartar el retorn del text al Govern per evitar escenificar una fractura i perquè «políticament és més adequat presentar esmenes», justifiquen des del grup de DA.

Hi ha una altra vessant per on va la crítica, i és que es considera que el Govern ha optat per copiar la legislació espanyola, una de les més dures amb el contribuent i que dóna potestats gairebé plenipotenciàries als inspectors fiscals. Entre els defectes del projecte s'assenyala que atempta contra el secret bancari, el secret professional dels advocats, els drets dels contribuents per un dur model d'embargament preventiu, contra la intimitat per la possibilitat de fer qualsevol inspecció sense limitació en totes les empreses o per l'obligació de delatar a tercers.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT