Victòria de mèrit del VPC contra el líder en el dia dels comiats

• Magallon i Kirikaixvili anuncien que es retiren quan acabi la lliga en ¿l'últim partit al Camp del Consell?
IVÁN MOURE

Berrier abraça Magallon després de que el ?15' del VPC anotés un assaig en la primera part, ahir Foto: TONY LARA

El partit entre el VPC i el Villeneuve d'ahir va estar carregat d'emocions, bones i males notícies. Les bones és que l'equip que dirigeix Dídac Martínez va superar amb claredat (39-24) l'indiscutible líder de la categoria, que malgrat aquesta derrota ja té l'ascens directe garantit. Les dolentes és que Josep Magallon (35 anys) i David Kirikaixvili (40), dos pilars en l'estructura del primer equip i de la selecció, ja convertits en símbols en actiu del rugbi andorrà, van anunciar que quan acabi la temporada es retiren.

El quinze tricolor va encarrilar la victòria en els primers 25 minuts, sense dubtes amb el millor joc del que va de curs. Va ser tot un recital contra un Villeneuve que va deixar els seus tres homes més importants a la banqueta. Van començar puntuant els visitants amb una penalitat que significava el 0-3 i que va servir perquè el VPC reaccionés de la millor manera. No s'havia arribat encara al quart d'hora quan Carmona va fer un assaig transformat per Abelló que capgirava el marcador (8-3) però el recital ofensiu no es va aturar aquí.

DUES MARQUES DEL TANCA / Superat el minut 20 va ser Berrier qui va completar un altres assaig, aquest col·lectiu, que Abelló de nou va encertar en el xut a pals (14-3). Després li va tocar el torn al capità i tanca Magallon. El que es retira, amb més de 26 anys de dedicació al rugbi. Al minut 26 va exhibir la seva potència i velocitat amb una carrera de 40 metres superant rivals com si fes un eslàlom. Al 31 el VPC buscava el quart assaig pel flanc dret de l'atac, es va formar un embut de jugadors, Egea va moure l'oval cap a l'altra banda i en la transició, quan va arribar a Fité, aquest la va deixar enrera per un Magallon que de nou va entrar com un llamp per aconseguir un assaig centrat. Era el 24-3 i el bonus ofensiu estava pràcticament lligat.

Però el líder no estava disposat a sortir humiliat d'Andorra i va començar a mirar amunt. En només 13 minuts –l'àrbitre va concedir sense gaire justificació quatre minuts de descompte– va fer dues marques que donaven emoció al marcador (24-13) i deixaven sense punt de bonus als tricolors abans del descans.

En la represa la situació es va complicar en el primer minut per una targeta groga que va deixar el VPC en inferioritat. Magallon, d'últim home, va aturar a temps una marca visitant i en la següent jugada Egea va fer el cinquè assaig que feia pujar el 31-13 i mantenia de nou les tres marques d'avantatge que permeten sumar el punt de bonus ofensiu.

Els visitants, ferits en l'orgull, van tornar a respondre a l'atac i buscant el joc soterrani «que tant fan servir quan perden», que va explicar en el postpartit el tècnic tricolor. A un assaig del Villeneuve al minut 52 va replicar Abelló amb un cop de càstig al 54 que mantenia les distàncies (34-18) però en el 70 va arribar un altre assaig visitant que va començar a fer perillar la victòria (34-25).

LA SITUACIÓ EN LA CLASSIFICACIÓ / El VPC, però, va saber defensar i ja en el descompte, al minut 82, Jamrulidze va assegurar els quatre punts –6-4 en assajos, no va haver-hi punt extra–, suficients per pujar al tercer lloc de la classificació. A falta d'un partit perquè acabi la lliga –dos per al VPC– encara no està tot el peix venut. El Lavelanetien també va guanyar i té garantida l'altra plaça d'ascens directe. El VPC ho podrà fer mitjançant el Campionat de França, que comença en els quarts de final. Aquesta fase la juguen com a local el tercer i quart classificats de cada un dels dos grups, per tant té tota la pinta de que aquest no sigui l'últim partit del VPC al Camp del Consell, tot i que encara és possible que acabi cinquè o fins i tot sisè. El que és segur és que la selecció rebrà Sèrbia el pròxim 28 de març al Camp del Consell. Aquell sí que serà l'últim partit abans de que es transformi en l'Estadi Nacional.