PUBLICITAT

Un informe de l'AICEP recomana la inversió lusitana al Principat

  • L'agència de promoció econòmica a l'exterior situa com a "oportunitat" el sector alimentari
  • L'organisme adverteix, però, d'una possible davallada turística a mitjà i llarg termini
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pere López, amb el president de Portugal, Mario Damas Nunes, i l'ambaixador lusità a Andorra. Foto: S.F.G.

L'Agència per a l'Inversió i el Comerç Exterior de Portugal (AICEP) assenyala en el seu últim informe de mercat, al qual va accedir aquest rotatiu, que Andorra, tot i tenir "poca rellevància per a les exportacions portugueses" pel que fa a la proporció sobre el volum total que aclapara aquell país, és per als emprenedors lusitans un territori fèrtil. "En termes generals, les empreses portugueses no tindran dificultats per a la relació comercial amb Andorra", així és com conclou un dels quatre documents elaborats, el corresponent al dossier de mercat.

En aquesta valoració influeixen aspectes com els últims moviments fets pel Principat per a assentar les bases de la inversió estrangera o l'establiment de la Unió Duanera entre Andorra i la comunitat Europea feta en el passat, compensada pels impostos locals. En aquesta relació econòmica, des de l'AICEP s'assenyala que el sector de l'alimentació i altres béns de consum "pot oferir oportunitats per a alguns productes i serveis relacionats amb el sector especialitzat i innovador".

Aquesta valoració positiva de les oportunitats al Principat es correspon amb el discurs que la presidenta del Club d'Empresaris Portuguesos d'Andorra (CEPA), Patrícia Bragança, ve mantenint durant fa mesos, amb un un missatge de confiança tant per a les relacions Portugal-Andorra com per les oportunitats en el sentit invers. De fet, l'AICEP ja va visitar Andorra fa uns mesos per parlar d'aquesta qüestió. Des del CEPA es defensa que les bones relacions institucionals i el vincle cada cop més gran suposen un punt a favor, juntament amb l'acord bilateral, però al temps també s'assenyala que l'aixecament de la doble imposició fruit del nou marc tributari tindrà un pes essencial.

Mentre que a Andorra es donarien les esmentades oportunitats de negoci, a Portugal el sector de l'informàtica representa actualment un dels puntals, unes inversions que també són obertes per a la resta de residents del Principat. A més, la indústria de teixits, que actualment desenvolupa nous productes com els tèrmics, també requereix d'inversors, així com la indústria química i petrolífera o la de l'elaboració de materials de construcció.

PERSPECTIVES AL PRINCIPAT
L'Agència per a l'Inversió i el Comerç Exterior de Portugal inclou al mateix dossier de mercat que, entre els principals factors que dificulten el creixement del nombre de visitants i, com a conseqüència, del volum de negoci, hi ha principalment "el difícil accés al Principat" i també "la pèrdua d'atractiu fiscal basada en uns impostos indirectes baixos a causa de les reformes que seran implementades al país". Així, la reforma tributària que, d'una banda, és necessària per a incentivar els negocis un cop eliminada la doble imposició, també és vista des del vessant negatiu.

L'AICEP assenyala que "encara que alguns analistes considerin que a curt termini no s'assistirà a reduccions importants de l'actual nombre de visitants, a mitjà i llarg termini la indústria del turisme anirà segurament a enfrontar-se a un desafiament important". En aquest sentit, però, l'agència valora positivament els passos del Govern, "en col.laboració amb el sector privat, per millorar la qualitat i diversificar l'oferta turística", tenint entre els objectius principals la potenciació de la "promoció del país com a centre de conferències i de serveis".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT