PUBLICITAT

Cinca anuncia que no modificarà l'IGI de l'hoteleria per reduir-lo

  • La UHA reclama un tipus de l'1% com el de les estacions d'esquí i exigirà una resposta
  • El Govern manté que ja va donar explicacions als empresaris i que no farà marxa enrera
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va respondre ahir al sector hoteler, en concret als associats de la Unió Hotelera (UHA), que demanen un IGI reduït de l'1% a imatge del que el Govern ha concedit aquest any a les estacions d'esquí perquè consideren que l'hoteleria és igualment un sector turístic estratègic per al país. El ministre va explicar que «quan em vaig reunir amb els empresaris, hotelers i comerciants, que també demanaven la possibilitat de rebaixar-lo, ja vaig dir que no hi hauria cap modificació més a curt termini», referint-se a la petició que també van fer les associacions de comerciants a començaments del passat febrer. I va afegir que «les coses s'han de contextualitzar, i si és cert com diu la UHA que l'hoteleria es beneficia de tipus reduïts als països del nostre entorn, també és cert que tot i reduïts aquest tipus són més elevats que l'IGI, perquè en aquests països els impostos indirectes també tenen més impacte». Cinca, que va reconèixer que Luxemburg és «l'únic país més o menys proper que té un tipus més reduït que Andorra, del 3%», va cloure un nou capítol de queixes al voltant de l'impost indirecte i va deixar entendre, doncs, que el Govern no contestarà la demanda que va fer fa uns dies la UHA.

Sobre aquesta possibilitat, el director de la patronal, Òscar Julián, va replicar ahir que «crec que el sector de l'hoteleria no es mereix el silenci administratiu sinó que es mereix una explicació del perquè se'ns denega. En definitiva, que ens contestin a la petició que vam presentar». Amb tot, les queixes dels diferents sectors d'activitat no són l'únic repte que planteja l'entrada en vigor de l'IGI al Govern i al ministre de Finances, que també va anunciar que la setmana que ve presentarà el projecte de modificació de l'IGI bancari al Govern. Cinca va explicar que «estarà enllestit coincidint amb l'inici del nou període de sessions del Consell General» i va matisar que «era el que ens havíem marcat sobretot, perquè el Govern també havia d'emetre un criteri a la proposició de modificació presentada per Demòcrates per Andorra». I va concloure que «era la millor manera de presentar el nostre projecte que aborda l'IGI bancari d'una altra manera». En aquest cas, l'IGI bancari no ha aixecat el rebuig del sector, sinó del propi Govern que es va adonar que recaptava bastant menys que amb el derogat ISI. I si la modificació s'ha fet esperar tant és perquè la modificació de l'impost també planteja el repte de no augmentar la pressió fiscal sobre els clients de les entitats, que són qui finalment paguen l'impost, com ha reiterat el propi ministre de Finances en diverses ocasions.

Secret bancari / D'altra banda, Cinca també es va mostrar convençut que la banca andorrana ja es prepara per a l'entrada en vigor del canvi automàtic d'informació que acabarà de debilitar el secret bancari. I va argumentar que «estic segur que el sector pren les mesures necessàries perquè tingui el menor impacte possible en el negoci». El ministre va recordar que tant la UE com l'OCDE i el G-20 defensen els mecanismes de transparència fiscal. «L'OCDE ja ha publicat els estàndards per gestionar l'intercanvi d'informació», va dir i va matisar que «és molt difícil a hores d'ara posar-hi un calendari perquè dins l'Ecofin i la UE hi ha discrepàncies». No obstant això, va reconèixer que «cal estar molt atents i no negar el curs dels esdeveniments».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT