PUBLICITAT

Burgués nega als pares informació que Martí es va comprometre a donar

  • El director del SAAS al·lega el secret professional per no lliurar l'informe de l'experta neonatòloga
  • La primera trucada per activar el trasllat es va fer una hora i mitja després que el nadó empitjorés
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La ministra de Saliut, Cristina Rodríguez, i Burgués, divendres durant la roda de premsa en què van anunciar la destitució de Medina. Foto: TONY LARA

Els pares de la nena prematura morta el passat 5 de febrer a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell van reunir-se ahir amb el director del SAAS, Lluis Burgués. De la trobada, pactada la setmana passada, els pares confiaven que se'ls facilités l'informe complet de la neonatòloga experta que s'ha encarregat d'analitzar tot el cas, des de l'atenció donada al nadó fins a tot el procés, anterior i posterior a la seva defunció a causa d'un quadre de perforació intestinal. De fet, així s'havia compromès el cap de Govern, Toni Martí, el passat divendres. Però ahir Burgués es va negar a facilitar als pares aquest informe sobre les darreres hores de la seva filla.

Segons va explicar el pare de la nena, Josep Lluís Criado, Burgués es va emparar «en el secret professional» per negar-se en rotund a facilitar-los l'anàlisi dels fets. «Ens va dir que es deu a la institució i que aquesta es veu perjudicada», va afegir Criado. Una resposta que va sorprendre molt negativament la parella, perquè tenien «el compromís de Martí». També el ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar durant una compareixença pública que es faria arribar tota la informació als pares, va recordar Criado.

Burgués sí que es va oferir a explicar-los verbalment el contingut de l'informe, una proposta que la família va rebutjar perquè «ja no confiem» en les paraules del director del SAAS, després que aquest assegurés divendres que el motiu principal de la destitució del cap del servei de pediatria de l'hospital, Manuel Medina, era per un tema de «remodelació del departament». Per tot, els pares van decidir donar la reunió per finalitzada, poc després d'haver-se iniciat.

Un cop van sortir de la reunió, la família va intentar posar-se en contacte amb Martí per tal de reclamar el contingut d'aquest informe, tot i que el director del SAAS ja els va alertar durant la reunió que encara que li demanessin al cap de Govern no els facilitaria el document de l'experta en neonatologia. De moment es troben a l'espera que Martí els citi en una nova reunió i confien que mantingui «el seu compromís que seríem els primers», va manifestar Criado.

La família va lamentar ahir la «manca de transparència» del SAAS davant un informe que és de l'hospital però «també de la nostra filla». Aquesta negativa rotunda del SAAS és senyal que l'informe «no els és favorable» i que el que volen és «que la institució quedi neta». De fet, en el document preliminar sobre aquest peritatge de l'experta neonatal fet el 20 de febrer, i l'única part del text del que disposa la família, s'assegura que el nadó va patir «distorsions assistencials» durant el seu seguiment mèdic.

Els pares de la nena prematura demanen que s'acabin de depurar responsabilitats i no es quedin només amb la destitució de Medina. Maneres d'actuar com aquesta «no permeten que puguem passar pàgina», van lamentar.

1.30 hores en actuar / El que sí que els va facilitar Burgués durant la reunió mantinguda al matí és la relació de trucades fetes des de l'hospital per activar el protocol de trasllat del nadó cap a un centre de Catalunya. La primera trucada es va realitzar a les 15.21 hores. Però, tal i com va explicar Criado, la perforació intestinal de la nena es va confirmar a les 14 hores.

Els pares van demanar al director del SAAS per què es va tardar gairebé una hora i mitja en activar el protocol. Burgués els va contestar que això ho hauria de respondre el doctor Medina, que era el responsable del nadó durant la seva estada a l'hospital. «Però el màxim responsable de l'hospital és el seu director», va plantejar Criado.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT