PUBLICITAT

Els rescats de muntanya del GRIM es multipliquen durant l'estiu

  • El grup especialitzat ha actuat en 36 requeriments fins el 22 d'agost
  • Els petits incendis es veuen reduïts comparant-ho amb l'any passat
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Membres del GRIM traslladen el cos sense vida d'un jove al Pas. Foto: TONY LARA

El Grup de Rescat i Immersió de Muntanya(GRIM) multiplica les seves actuacions durant els mesos d'estiu, juny, juliol i agost. La pràctica de la BTT i l'augment dels excursionistes pels diferents pics i paratges del país fa que es puguin produir més accidents que necessiten l'ajuda del rescat, segons va explicar el cap del Departament Especial de Prevenció i Extinció d'Incendis (Depeis), Joan Carles Recasens. Pel que fa als incendis, les actuacions dels bombers en aquest sentit s'han vist reduïdes respecte a les actuacions d'extinció dels focs de l'any passat.

Així, i tenint en compte les xifres cedides pel mateix Depeis, des de l'inici de l'any i fins el passat 22 d'agost el GRIM ha tingut un total de 36 requeriments, dels quals 27 s'han concentrat en els mesos d'estiu, set menys que l'estiu passat. Els membres especialitzats del grup de rescat han hagut de fer ús de l'helicòpter en 27 ocasions durant aquests primers vuit mesos.

El GRIM a més de rescatar a persones i animals que no poden continuar el seu trajecte pel motiu que sigui, també fa altres actuacions com són les recerques de persones que no han estat localitzades pels seus amics i familiars o que s'han perdut per la muntanya. En total han estat 10 les actuacions fetes pel GRIM per poder trobar a persones que s'havien perdut per les muntanyes, dels quals vuit es van efectuar durant aquest estiu.

Les víctimes rescatades pel grup especialitzat durant aquests primers vuit mesos han estat 22, i dos han estat persones mortes que han hagut de trobar els mateixos professionals. Es tracta del pescador, resident espanyol de 57 anys, que el passat mes de juliol es va morir als voltants de l'estany de Merigal i que va ser trobat mort a la zona intermèdia del Funicamp, entre Grau Roig i els Cortals d'Encamp. L'altra víctima és la del jove britànic que va morir al Pas de la Casa i que va ser trobat pels membres del GRIM a la sortida del túnel d'Envalira, una recerca molt similar a la de mesos abans on també el grup de rescat va trobar el cos sense vida d'un jove basc amb símptomes d'hipotèrmia.

En l'actualitat el cos de Bombers compta amb 18 persones que formen part del grup de rescat i immersió de muntanya, més d'altres set que són els especialistes en recerca canina, molt utilitzada per a buscar persones.

Segons les dades facilitades pels mateixos bombers, l'any passat es van produir 42 petits incendis, dels quals 14 van ser forestals i 11 de matolls, amb una xifra reduïda d'hectàrees. D'aquest any i fins el passat 22 d'agost els focs que han requerit l'actuació de bombers només han estat 18, 6 de matolls, i 4 forestals, entre d'altres. La parròquia que més incendis ha registrat en el que portem d'any ha estat Escaldes, amb sis, seguida d'Ordino i Andorra la Vella. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT