PUBLICITAT

La capital continua eixugant deute i el situa en 51,8 M

  • En sis anys el comú resta 12 milions al forat que va heretar de 64
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El conseller del grup mixt, Josep Vila, i el ple del comú de la capital, ahir Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir la liquidació del pressupost de l'any passat que aboca un superàvit de més de mig milió d'euros i una reducció significativa de l'endeutament de més de tres milions. El ple de la corporació local va aprovar els comptes per unanimitat i la majoria va rebre la felicitació de l'oposició, els consellers de Demòcrates per Andorra (DA), Carles Torralba i Neus Farré, el conseller del grup mixt, Josep Vila, i la consellera del Partit Socialdemòcrata (PS), Dolors Carmona.

La cònsol major, Rosa Ferrer, va tornar el compliment argumentant que «eixugar deute és un esforç global de tots, si no haguéssim anat tots a una, hagués estat més difícil aconseguir-ho». No obstant això, el conseller del grup mixt, Josep Vila, va expressar la seva preocupació pel fet que «la contenció no hipotequi les generacions futures, i el que avui estalviem no representi una despesa inassumible el dia de demà», referint-se a no deixar pendents el manteniment i la renovació dels equipaments i les infraestructures comunals. Tant la cònsol major com els consellers de la majoria van respondre que el comú està fent el manteniment i la inversió necessària per assegurar els serveis a la ciutadania i conservar els béns patrimonials. Entre altres exemples, el conseller d'Higiene i Medi Ambient, Jordi Cabanes, va anunciar l'adquisició de dos nous vehicles. El conseller de Joventut, Esports i Noves Tecnologies, Marc Pons, va explicar les millores que s'han fet al complex poliesportiu dels Serradells a més de la renovació de la xarxa informàtica comunal i la consellera de Finances, Carme Nin va puntualitzar que «hem eixugat deute perquè complim amb els compromisos, ho podríem comparar amb una hipoteca anem pagant i alhora que reduïm el capital que queda per pagar també reduïm les despeses financeres». Ferrer també va insistir en que «hem reduït deute però hem mantingut els serveis a la ciutadania». I va afegir que «reduir la barrera psicològica dels 52 milions de deute és important, la nostra feina és administrar com un bon pare de família i doblar els esforços perquè estem administrant els diners dels altres».

En quant a la inversió que el comú de la capital haurà d'afrontar en el futur, Ferrer va defensar que «la inversió haurà de respondre a les necessitats reals», cosa que va argumentar dient que «venim d'una llarga època de grans inversions i ara es tracta de mantenir i conservar el patrimoni i preveure les necessitats futures». En aquest sentit la cònsol va reiterar que «un cop tinguem els estudis hidrològics de Santa Coloma, podrem decidir les actuacions que hi hem de fer». Sigui com sigui, la cònsol també va avançar que aquesta serà la gran inversió del comú en els propers anys.

ITP i competències/ Un altre dels punts de l'ordre del dia d'ahir era la ratificació de la proposta d'instar al Govern un requeriment previ a la presentació del recurs al Tribunal Constitucional pel conflicte de l'ITP. Cosa que el ple va aprovar amb l'abstenció de DA i del PS. Torralba va argumentar que «estic convençut que aquesta tarda s'arribarà a un acord» referint-se a la reunió que van mantenir ahir els cònsols i el Govern. En canvi, Carmona va al·legar que «el que interessa és avançar en el tema de la delimitació de les competències per determinar el finançament que pertoca a cada comú». I va afegir que «l'ITP és una llei que forma part d'aquest gruix, entenem que és una necessitat immediata, però no és tan important com avançar en el conjunt». Val a dir que el comú de la capital va deixar d'ingressar gairebé 800.000 euros per aquest concepte l'any passat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT