PUBLICITAT

El Govern revertirà als comuns la totalitat de l'ITP aquest any

  • La mesura vol rescabalar les corporacions locals de les pèrdues del 2013
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols i els membres del Govern, ahir Foto: ANA / M. C.

El Govern i els comuns van arribar ahir a un acord per resoldre el conflicte de l'Impost sobre les Transferència Patrimonials (ITP), la recaptació del qual compartien amb l'Executiu. Si bé, una part de l'impost no revertirà mai més a les arques comunals, perquè l'ITP ha mutat en Impost General Indirecte (IGI) per a totes aquelles operacions immobiliàries que es fan entre empreses, l'altra part, la que correspon a transmissions o vendes entre particulars, anirà a parar integrament als comuns aquest any per rescabalar-los del que van deixar d'ingressar l'any passat. I a partir de l'any que ve, el repartiment de l'ITP que grava les transmissions amb un tipus del 4%, continuarà afavorint els comuns, que rebran el 3% de la recaptació en lloc de l'1,5% que rebien fins ara. L'acord es va segellar ahir en la segona de les reunions per tractar la negociació de les competències i en la que els comuns també van posar sobre la taula els punts que requereixen «una reflexió i un debat més aprofundits», segons fonts properes a la reunió. Es tracta de l'article 4 de la Llei qualificada de la delimitació de competències, de la utilització dels recursos naturals en quant a futurs plans d'aprofitament o de producció energètica, el manteniment de les carreteres secundàries en igualtat de condicions a tot el territori, o el transport comunal. En aquest últim punt, comuns com el de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella o Ordino, disposen d'un servei que connecta pobles i barris sencers, on el transport d'autobusos convencional no hi arriba. Per tant, els comuns no s'oposen a cedir aquesta competència però a canvi demanen que no es deixi d'assegurar el servei que proporcionen a la població. Altre punt abordat ahir va ser la cessió obligatòria en el desenvolupament urbanístic de les parròquies, de la qual el Govern també en vol disposar. Els cònsols i el Govern van acordar que es tornaran a reunir el proper 18 de març.

Reunió llarga / Després de tres hores de reunió, el Govern i els comuns van arribar a un acord pel que fa a la recaptació de l'ITP però no en les competències.

En el primer cas, com va explicat el cònsol d'Encamp, s'ha acordat destinar un 3% dels ingressos per ITP als comuns i un 1% al Govern, tal i com proposaven els cònsols. L'acord entra en vigor el 2015 perquè durant aquest any les administracions locals rebran la totalitat de la recaptació per compensar les pèrdues generades durant el 2013 amb l'entrada en vigor de l'IGI i que havien reclamat amb els recursos per les liquidacions dels diferents trimestres.

El canvi s'introduirà amb la modificació de la Llei de l'IGI, va apuntar Mas, i encara que no preveuen recuperar tot el que van deixar d'ingressar l'any passat, creuen que rebran «una part important», va informar l'ANA.

De moment, s'havia fet un requeriment al Govern per tramitar un recurs al Tribunal Constitucional però un cop s'introdueixin els canvis es retiraran, va admetre el cònsol d'Encamp.

Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, va destacar que es tracta d'un «compromís del Govern tancat de forma equilibrada i amb voluntat de deixar els recursos a part i aplicar la llei'» A més, espera que aquest acord es pugui assolir també amb les transferències.

Un cop tancat aquest capítol, el tema principal de la reunió ha estat l'anàlisi de les competències i de les problemàtiques d'aplicació que han detectat els comuns. La voluntat, va manifestar Mas, és la d'arribar a un acord al juny i per això s'ha acordat mantenir reunions amb «certa assiduïtat per complir un calendari'»

En alguns temes com el cens electoral o el manteniment de les carreteres secundàries hi podria haver una major proximitat de posicions entre l'Executiu i les corporacions locals, mentre que amb temes d'urbanisme cal «una reflexió més amplia i de més calat», segons el cap de Govern.

Ahir es va deixar més de banda la primera part de la proposta del Govern sobre la coordinació o la tutela de les competències que els comuns entenien que podia ser inconstitucional. Segons Martí, però «no s'ha descartat res i s'ha obert la porta a moltes possibilitats d'acord». A més, va assenyalar, l'anàlisi de les competències suposa debatre sobre la seva coordinació. Martí va declarar també que s'ha establert una metodologia de treball molt clara i que «uns plantegen les coses d'una manera i els altres de forma diferent, però moltes vegades el camí del mig és el bo». Segons el cap de Govern volen analitzar el «nucli dur» de la llei perquè els ciutadans l'entenguin i estigui «carregada d'andorranitat». Amb tot, pel cap de Govern ha estat «la més profitosa» de les reunions amb els cònsols i va desitjar que sigui el «punt i final a les polèmiques i el començament d'una forma constructiva i honesta per arribar a un acord».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT