PUBLICITAT

DA ultima una proposició de llei per regular les successions

  • Servirà per aclarir què passa quan no hi ha testament, sobretot pel que fa al dret del cònjuge vidu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Verdú, a la dreta, acompanyada de les també conselleres demòcrates, Sofia Garrallà i Sílvia Riva Foto: TONY LARA

El grup parlamentari demòcrata, concretament la seva comissió d'Interior, està ultimant la redacció d'una proposició de llei reguladora de les successions per causa de mort, que està previst que entri a tràmit parlamentari entre els mesos de març i d'abril. La consellera general Meritxell Verdú va explicar que l'objectiu és modernitzar la legislació en aquesta matèria, que actualment es basa en lleis molt antigues. Verdú va indicar que la llei –o codi- servirà per aclarir alguns conceptes sobre la successió en cas que no hi hagi testament, sobretot pel que fa al dret de successió del cònjuge vidu.

Tal com va explicar la consellera, la iniciativa té per objectiu posar al dia el dret successori i andorranitzar-lo, tenint en compte que actualment en alguns casos encara s'ha de recórrer al dret català i al dret romà justinià. Amb aquesta llei, quan una persona mori sense testament, «disposarem d'uns paràmetres, ja no hi haurà lloc a dubte sobre quina legislació s'ha d'aplicar».

Un dels temes cabdals de la normativa és el de modernitzar alguns conceptes sobre la successió intestada, i concretament millorar el dret dels cònjuges vidus a l'hora de rebre l'herència. Cal tenir en compte que actualment, en cas de no haver-hi testament, els germans i altres col·laterals del difunt passen per davant del cònjuge a l'hora d'heretar, tot i que aquest rep l'usdefruit de la meitat de l'herència.

La intenció de DA és millorar la situació del cònjuge, «per evitar que es quedi totalment desprotegit com a vegades succeeix», però sempre diferenciant el que són béns troncals –que provenen dels ascendents del difunt– dels béns que s'han adquirit durant el matrimoni. Una de les possibilitats que s'estudia és la d'establir que el cònjuge pugui rebre una quarta part de l'herència, el que s'anomena quarta marital, va informar l'ANA.

La proposició de llei també pretén actualitzar disposicions antigues, i regular millor les qüestions sobre separacions i divorcis i, segons va indicart Verdú, és un primer pas per, posteriorment, regular el dret relatiu a la família i poder tenir en un futur un codi civil d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT