PUBLICITAT

Sancho fa matisacions que eviten inculpar l'exdirecció de la Policia

  • Diu que en cap moment no va fer escoltes o gravacions il·legals a ningú i matisa la declaració anterior
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'excap d'àrea d'afers interns de la Policia entra a la Batllia acompanyat per la seva advocada, ahir. Foto: ana / n. M.

Ahir va tenir lloc a la Batllia la declaració més esperada en el cas de les escoltes il·legals a la Policia entre el 2009 i el 2010. Ramon Sancho, excàrrec de cap d'àrea d'afers interns, s'ha convertit en la peça clau en tot aquest entramat. La seva primera declaració va servir per encausar l'ara exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, i alhora va servir també per justificar la seva destitució del càrrec.

La declaració de Sancho va ser eterna, des de les 9.30 fins a les 17 hores. I va ser també de molt profit per a Peralba –que declara avui– ja que l'exagent va matisar la seva declaració anterior assegurant que en cap moment va tenir ordres de la direcció per fer escoltes il·legals a ningú, ni gravacions ni va escoltar talls de forma il·legal. En definitiva, que tot apunta que aquesta ronda de declaracions quedarà en res perquè és gairebé impossible saber qui es va quedar les cintes amb les converses.

El formatat de l'ordinador va ser executat per un informàtic perquè aquest havia deixat de funcionar correctament, per la qual cosa és impossible accedir al registre de les converses, que estaven arxivades en unes cintes que van desaparèixer, i les quals són claus per poder determinar a qui s'havia escoltat.

¿Qui ho va fer? Persones implicades en el cas són bastant pessimistes i creuen que no es podrà esbrinar mai. Sancho era fins ahir la prova perquè en la seva primera declaració davant la batlle va apuntar cap a la direcció, però ahir va «clarificar» la seva anterior declaració de manera que alguns advocats assistents coincideixen en afirmar que «desapareix» la sospita sobre Peralba i Pere Gispert. La primera declaració de l'excap d'àrea d'afers interns era pràcticament l'únic element incriminatori, però ahir la va matisar perquè, segons va dir, l'anterior era confusa i no reflectia la realitat.

Segons diverses fonts relacionades amb el cas, en l'anterior vista, l'acusat va assistir amb l'advocat d'ofici i no van revisar amb prou detall la declaració, cosa que hauria portat a interpretacions que no són les que ell volia transmetre. Ahir ho va fer acompanyat de la lletrada Laura López Ambatlle, i segons les diferents fonts consultades per l'ANA van divergir sobre si el que va fer Sancho ha estat clarificar el que havia dit o corregir-ho, però en tot cas, s'hauria matisat de manera que no s'assenyali directament a la direcció de la Policia.

Advocat d'ofici / En l'anterior declaració, Sancho va assistir amb un advocat d'ofici i «pensant que la causa s'arxivaria», i segons van explicar les fonts, no va revisar amb detall el que havia dit. Això va comportar la inculpació de Joan Ramon Peralba, i conseqüentment la seva destitució com a director del cos, però amb els aclariments d'aquest dimarts s'haurien intentat corregir els motius per acusar-lo.

Per ser molt curosos amb la declaració d'aquest dimarts, de les vuit hores que van estar a la sala 3 de la Batllia, gairebé dues van ser per revisar la declaració que s'havia fet. Avui és el torn de l'exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, i demà dijous declararà l'exdirector adjunt Pere Gispert. Un cop hagin passat aquestes declaracions la batlle instructora podrà decidir si cita a declarar més implicats en el cas, si el sobreseeix o si instrueix el cas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT