PUBLICITAT

L'SPA denuncia que la presó funciona de manera dictatorial

  • Asseguren que es treballa amb un sistema «mancat de normes» i amb dèficits organitzatius
  • «Ens sentim perseguits com a sindicat», assegura el secretari general de l'organització
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Fius exposa el sentiment general del Sindicat Penitenciari Andorrà, ahir al vespre Foto: TONY LARA

El Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), va obrir ahir la caixa de trons del malestar general en el si del cos, assegurant que actualment el centre de la Comella funciona amb «un sistema organitzatiu mancat de normes, amb un poder dictatorial que modifica quan i com vol les ordres d'organització tant de funcionaris com dels interns». El secretari general de l'organització, Jordi Fius, va demanar que l'actual direcció (encapçalada per Miquel Garcia), «canviï la manera de procedir» perquè entre els funcionaris tenen la sensació que la presó funciona «com una dictadura».

Fius, que va parlar amb el suport d'altres integrants de l'SPA, però que van preferir no fer manifestacions públiques, va explicar que tota la problemàtica s'origina el 2007, quan es va crear la llei del cos penitenciari. El ministre Interior de torn hauria «d'haver desenvolupat en un període màxim d'un any» reglaments que desenvolupessin la llei. Però no va ser així, i ara «la direcció té plena potestat de fer i desfer com i quan vol». Això comporta «manca de comunicació dins del cos», «plannings laborals sense criteris escrits», i «llocs de treball sense fitxa descriptiva ni funcions», entre d'altres problemàtiques. És a dir, es donen situacions «en què agents no saben ben bé que han de fer en el seu lloc de treball» i també situacions en què «estem limitats de mitjans per poder fer la nostra feina», va manifestar Fius,

Paral·lelament, aquest funcionament amb dèficits dins la presó afecta també el dia a dia dels interns, planteja el sindicat.

La sensació de l'SPA és que sempre s'ha funcionat malament, però que ha estat els darrer anys i mig que la situació s'ha agreujat més.

Un sindicat «perseguit» / Malgrat que Fius no va voler entrar en molts detalls («per no perjudicar a ningú», va justificar) sobre els problemes interns que hi ha al sindicat, sí que va assegurar que estan constantment «a l'ull de l'huracà» i que se senten «perseguits», tant per les persones «afins a la direcció» com per propis membres «del comitè executiu» de l'SPA.

Amb tot, però, van assegurar que el que busquen denunciant el mal funcionament del centre de la Comella no és acabar amb la direcció, sinó que aquesta accepti asseure's a negociar i a treballar colze a colze amb els sindicats. «Estem oberts a treballar», van assegurar, per tal d'elaborar conjuntament normatives internes que permetin clarificar tasques i organització. Però de moment sembla que no hi ha predisposició per una de les parts: l'SPA lamenta que la darrera reunió amb la direcció va ser fa gairebé un mes i que des de llavors no han rebut resposta escrita o resolutiva dels temes tractats. A més, «l'únic acord que es va adoptar, la creació d'una comissió per dur a terme un text procedimental intern, no s'ha dut a terme».

En canvi, i malgrat la decepció perquè el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, sembla que faci la vista grossa amb la manera de procedir de la direcció de la Comella, celebren la seva «plena disposició a treballar conjuntament, i si fos necessari, a tres bandes a fi d'agilitzar i donar sortida a les nostres demandes». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT