PUBLICITAT

Boixader diu que desconeix perquè es van destruir proves

  • L'excap d'assumptes interns assegura que ignora si la màquina havia deixat de funcionar correctament
J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els advocats Xavier Sopena i Xavier López, i l'inculpat Boixader (al mig), a la sortida de la declaració, ahir Foto: ANA / N. M.

L'excap d'assumptes interns de la Policia, Jordi Boixader, va encetar ahir la ronda de declaracions d'aquesta setmana sobre l'afer de les escoltes il·legals fetes a l'edifici central del cos entre el 2009 i el 2010. Avui li toca a Ramon Sancho, cap d'assumptes interns i qui va substituir Boixader, i demà hi ha la declaració més esperada, la de l'exdirector Joan Ramon Peralba com a imputat.

Boixader va arribar acompanyat del seu advocat, Xavier Sopena –exdirector de la policia- i la seva declaració es va allargar durant més de quatre hores. Boixader havia de respondre per un fet específic, una possible destrucció de proves ja que una part dels arxius obtinguts van ser formatats o manipulats, la qual cosa n'ha fet irrecuperable el contingut. Segons fonts que participen en el cas, tant el fiscal com la batlle van ser molt incisius. Les mateixes fonts van indicar que l'advocat de Peralba, Xavier Jordana, va intentar «desviar l'atenció» cap a l'anterior cúpula policial –Jordi Lluis i Frederic Gutiérrez–, els mateixos que van descobrir les escoltes il·legals i van presentar una denúncia a la Batllia.

La declaració de Boixader era important per conèixer perquè es van destruir arxius, així com la retirada de les 25 extensions (que servien per escoltar les converses de 25 agents).

La declaració de l'excap d'assumptes interns no va aportar grans novetats. A la pregunta de per què s'havien formatat els arxius, Boixader va respondre que no ho sabia, que desconeixia si la màquina havia deixat de funcionar correctament o el que es pretenia era recuperar alguna de les converses.

Converses / Va ser Jordana qui va preguntar si s'havia formatat, i també se li va demanar si li havien ordenat recuperar converses que no fossin les del telèfon d'emergència, a la qual cosa va contestar negativament.

Les declaracions es van allargar durant més de quatre hores, des de les 11 hores del matí fins a les 15.30 hores. Avui tindrà lloc la declaració de Ramon Sancho, que també va ocupar el càrrec de cap d'àrea d'afers interns a la Policia, qui ja ha declarat en una ocasió. La declaració de Sancho davant la batlle ha estat clau, ja que va apuntar cap a la direcció anterior com a responsable del sistema d'escoltes il·legals. Les seves manifestacions van suposar la citació com encausat de Joan Ramon Peralba, que va ser destituït pel cap de Govern la setmana passada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT