PUBLICITAT

DA titlla l'oposició d'irresponsable i demagògica quan parla de la CASS

  • Reitera que els estudis mostren que els fons de jubilació entraran en dèficit el 2016 i s'esgotaran el 2030
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Torralba, aquest dijous durant una roda de premsa en què va criticar la manera de fer oposició del Partit Socialdemòcrata Foto: ÀLEX LARA

Demòcrates per Andorra va respondre ahir les crítiques arribades des de l'oposició, tant per part del Partit Socialdemòcrata com per part de Socialdemocràcia i Progrés, en relació a la gestió que es vol fer de la seguretat social i a la informació relativa a la CASS. DA va reiterar que «tots els estudis de la CASS indiquen que la situació econòmica és insostenible i que cal emprendre accions per assegurar les futures prestacions». En aquest sentit, «la manca de responsabilitat de l'oposició a l'hora d'afrontar la reforma és sorprenent», van assegurar, definint com «lamentable la demagògia de barrejar la inversió en infraestructura viària amb els recursos assignats al benestar».

Amb aquesta darrera declaració els demòcrates es referien a la crítica arribada des del PS durant la reunió informativa celebrada dijous passat, en què lamentaven el que ells consideren «retallades a la CASS» a la vegada que el Govern «es gasta milions d'euros en rotondes faraòniques». Els socialdemòcrates també van acusar DA de crear alarmisme amb la situació financera de la CASS (fent creure que està pitjor del que està), per tal d'incitar la població que contracti assegurances i plans de pensió privats. Per la seva banda, SDP va assegurar, aquell mateix dia, que DA encara la seva tasca a «privatitzar» el sistema de salut, convertint-la en una «mercaderia que es ven i es compra».

Defensa dels estudis actuarials / DA va contestar ahir aquestes crítiques exposant que els estudis actuarials que s'han realitzat en els últims anys relatius a la CASS «evidencien la necessitat d'una reforma defugint l'immobilisme» i per respondre a un «compromís contret com és el d'encarar la sostenibilitat de l'Estat del Benestar». Va afegir que la revisió de la llei de la CASS es concreta en diverses accions com l'establiment del Model Andorrà d'Atenció Sociosanitària, la modificació de la llei de la CASS i la creació de la primera llei de serveis socials i sociosanitaris de la història del país.

Malgrat que el PS apunti que els estudis actuarials no s'estan complint i per tant tampoc són tan propers els terminis d'esgotament de les arques de la CASS, DA va reiterar ahir que el fons per a pensions entrarà en dèficit entorn al 2016 i les reserves s'esgotaran al voltant del 2030, tal i com apunten els estudis actuarials fets públics l'any passat.

I responent a les crítiques del primer secretari del PS, Pere López, van manifestar que no comparteixen ni entenen «com es pot plantejar l'increment de les cotitzacions tenint en compte l'augment de la pressió econòmica que implica per a empreses i famílies en l'actual conjuntura».

Per tot, «els demòcrates lamentem l'actitud de l'oposició enfront una reforma que, totes les formacions polítiques, a l'inici de les negociacions del pacte d'Estat havien coincidit que s'havia de fer per reduir l'elevat dèficit i amb l'objectiu de garantir la viabilitat del sistema de pensions», van concloure. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT