PUBLICITAT

El fons de pensions dels funcionaris no garantirà una rendibilitat mínima

  • La comissió recorda al Govern que «gestiona capital públic» i que per «responsabilitat» ha d'establir garanties
L. F .M
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Representants de la Plataforma de Funcionaris amb el ministre Jordi Cinca durant una reunió. Foto: TONY LARA

La Plataforma de Funcionaris es reunirà amb els assessors de Govern el proper dilluns per tal que els hi clarifiquin alguns aspectes de l'esborrany de la Llei de la reforma de les pensions de jubilació; de moment, però, la conclusió que en treuen pel que fa al pla de pensions que ofereix l'Executiu (en el qual el funcionari aportarà el 3% i el Govern un altre 3%) és que, «tal i com està plantejat, ens aportarà més un fons privat que el què ells ens proposen», va explicar el portaveu i membre de la comissió consultiva, Joan Torra.

En aquest sentit, va explicar que en primer lloc, el fet que en la Llei s'especifiqui que el fons de pensions serà «sense personalitat jurídica, porta a pensar que si hi ha una mala gestió i es perd, ningú se'n fa responsable». A més a més, tal i com s'especifica a l'apartat cinc de l'article 8, «el pla de pensions no assumeix la cobertura de cap risc relacionat amb les prestacions previstes, ni garanteix una rendibilitat mínima als partícips».Pel que fa a aquest últim punt, Torra va explicar que tothom coincideix en que «el Govern gestiona capital públic i que per responsabilitat hauria d'establir un mínim de garanties» .

El portaveu de la Plataforma va concloure que «el Govern es desdiu de tot quan està aportant un 3% del fons públic, i més encara en cas de fer aportacions inicials». De totes maneres, Torra va recordar que aquestes segones no estan previstes a la Llei, «tal i com havia promès el Govern de DA; només es parla d'aportacions extraordinàries, però sense especificar quan, com,quines ni per què».

Actualment la comissió consultiva està treballant en corregir l'esborrany de la Llei i en «demanar aclariments», ja que, segons Torra, «tres quartes parts del redactat es presta a interpretacions».

Un 60% no garantit / El portaveu de la Plataforma va subratllar que en la reunió de dilluns insistiran en que «és totalment viable garantir el 60%» i va insistir en que el calcul del meritat que fa el Govern «és erroni, ja que es basa en hipòtesis i fent projeccions, preguntant-se ¿Què cobrarà aquest funcionari d'aquí deu anys?». Torra va explicar que hi ha moltes variables i que aquest càlcul té moltes probabilitats de no complir-se i, per tant, el 60% no queda garantit. «Dir el contrari és fer demagògia». Des de la Plataforma «proposem una fórmula més senzilla, tenint en compte quants anys has treballat i quin salari has cobrat».

Segons Torra, es pot passar a un sistema d'aportacions definides del 3% per part del Govern i un altre 3% pels funcionaris i garantir aquest percentatge sense que l'Executiu hagi de fer aportacions extraordinàries, només amb els rèdits dels diners que s'han d'aprovisionar i que s'han xifrat en uns 280.000 euros.

El portaveu de la plataforma va reiterar que acceptar aquestes condicions ja suposa un perjudici per a molts funcionaris que podien arribar al 89% del salari, encara que altres es quedessin al 40%, però aquest tall ha de suposar la garantia del percentatge. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT