PUBLICITAT

La bronca dels hotelers augmenta

  • Julián argumenta que l'hoteleria i la restauració beneficien de tipus més baixos a tota la UE
  • Els establiments baixen preus aquest any per mantenir l'atractiu i guanyar ocupació a pistes
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un esquiador de surf al peu de pistes del Pas de Casa, una estació ben proveïda d'establiments hotelers Foto: TONY LARA

Com ho va fer el comerç al seu dia, a finals de la setmana passada els hotelers van presentar una sol·licitut al Govern, demanant també un IGI reduït de l'1% a imatge del que aquest any s'aplica a les estacions d'esquí. El director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, va explicar ahir que la decisió respon al perfil estratègic que tenen l'hoteleria i la restauració en el sector turístic del país. Julián va afegir que «la demanda dels hotelers es basa en l'argumentació que va fer el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra per reduir l'IGI del transport per cable». I va exposar que «els hotelers es volen equiparar al sector estratègic, perquè consideren que també són un puntal del sector turístic, tant a l'hivern com a l'estiu i per no perdre més competitivitat». A més, també va matisar que «la sol·licitud presentada al Govern es justifica, entre altres arguments, pel fet que el sector hoteler beneficia de TVA o IVA reduït a tota la Unió Europea (UE), i especialment als nostres països veïns, que també són els primers proveïdors del nostre turisme». I va continuar exposant que «la restauració també beneficia d'exoneracions o reduccions, en la gran majoria d'establiments d'aquests països».

LUXEMBURG / Si les comparacions són odioses, la d'Andorra amb Luxemburg encara ho és més perquè el petit país de la UE que «també té muntanyes i estacions d'esquí» aplica una TVA o un IGI super reduït, de només el 3% a l'hoteleria, a la restauració i també al transport per cable. Julián va defensar que «tots els països del nostre entorn han entès que cal preservar la competitivitat del sector turístic que no només són les estacions d'esquí, sinó també els establiments hotelers». I va argumentar la importància del sector pel fet de que si Andorra rep 7,8 milions de visitants, dels quals 5 milions són excursionistes i 2,8 milions turistes, «aquests últims cal multiplicar-los per tres perquè en lloc de fer una estada d'un sol dia al país, hi fan una estada de tres dies». I va reiterar que «el pes dels turistes és molt més important per a l'economia». Així, per als hoteler és evident que «el sector turístic som tots i les mesures per conservar-ne la competitivitat també ens han de beneficiar a tots» va apuntar Julián que no obstant això, es va felicitar de que el Govern fes marxa enrera i rectifiqués el tipus de l'IGI per a les estacions d'esquí. «No esperàvem que el Govern fes aquest pas i ens alegrem que l'hagi fet perquè demostra que es preocupa per mantenir la competitivitat del sector turístic, encara que només afecti el transport per cable». I va insistir en que «ara cal que mostri la mateixa sensibilitat per altres agents com són els hotelers que mantenen els establiments oberts 365 dies a l'any i que són una part vital del sector que anomenem turisme».

Preus a la baixa / Julián també va al·legar que «els establiments, lluny d'apujar els preus els han abaratit per no perdre competitivitat, sobretot a peu de pistes, mentre que el transport per cable els ha mantingut». I va reiterar que «tots sabem que el transport per cable requereix un esforç molt gran d'inversió en infraestructures, però el sector som tots».

De fet, segons el comparador de preus Tripadvisor, el dia d'esquí amb hotel inclós baixa aquesta temporada a totes les estacions andorranes. Així si l'any passat un dia a Ordino Arcalís costava 214 euros amb hotel, lloguer d'esquí, forfet, un àpat i una cervesa, aquest any només val 165 euros. El mateix passa a Arinsal on el preu davalla de 234 a 168 euros; a Soldeu on passa de 211 a 141 euros i al Pas de la Casa on un dia d'esquí aquest any val 204 euros en lloc dels 220 de l'any passat. Si el preu del forfet es manté a totes les estacions, el que fa la diferència és el preu de l'hotel. La baixada més espectacular es registra a Arinsal –on el preu de 167 euros davalla fins a 102 euros– seguida d'Arcalís –de 151 passa a 100 euros. Tot i que de manera menys espectacular els preus dels hotels també són més assequibles aquest any al Pas de la Casa –135 euros en lloc de 146– i a Soldeu –133 euros en lloc de 141. Tot indica, doncs, que el sector hoteler necessita recuperar competitivitat tornant a nivells impositius més baixos. Julián va recordar que amb l'ISI l'impost se situava en una forquilla d'entre el 2,5% i el 4%. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT