PUBLICITAT

La demanda d'electricitat creixerà els propers deu anys fins al 60%

  • Les previsions de Feda asseguren que abans del 2020 el consum superarà el milió de MWh
  • En 20 anys les necessitats d'empreses i ciutadans han crescut prop del 200%
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una torre elèctrica situada al terme parroquial d'Encamp. Foto: TONY LARA

Els estudis efectuats per la parapública Feda en relació a la demanda d'energia elèctrica els propers anys indiquen un fort creixement exponencial. La demanda total d'electricitat a Andorra l'any passat va ser de 598.734,6 MWh, segons es desprèn de les dades de la memòria de la parapública, una xifra que podria incrementar-se fins al 60% més en només deu anys.

Feda treballa a partir de dues previsions, que parteixen del constant creixement del consum per habitant i la clara tendència a augmentar la seva importància relativa dins el conjunt de les energies. Aquestes hipòtesis de creixement se situen entre el 2% i el 5% anual. Prenent com a referència l'augment menys elevat, l'any 2020 se superarà els 800.000 MWh anuals, i tenint en compte les previsions de creixement més altes, se superarà el milió de MWh. D'altra banda, però, l'ens també està constatant els darrers tres anys una disminució de la tendència de creixement, que podria estabilitzar aquest augment i no fer disparar tant les dades.

Anant més endarrere, és a dir, fent un balanç del consum d'electricitat els darrers deu anys, Feda mostra que la tendència històrica de creixement se situa en el 5% anyal. En xifres concretes, deu anys enrere es consumia poc més de 400.000 MWh, i vint anys enrere 200.000 MWh. Amb tot, el consum s'ha incrementat en 20 anys prop del 150%.

MESURES PER AFRONTAR LA DEMANDA
Davant les previsions de creixement, la parapública treballa diverses opcions, La prioritat ha estat reforçar les xarxes de connexió amb França i en una segona fase la línia de connexió amb Espanya. En aquest sentit, Feda ha optat per realitzar dues noves línies de 225 kv, una amb França i una amb Espanya, així com la creació de dues subestacions a Andorra per transformar la tensió en 110 kv, directament aprofitable per la xarxa interna de Feda. Totes dues opcions han estat validades pels països respectius i s'estan duent a terme en l'actualitat.

Un exemple és l'Estació Transformadora i Repartidora (ETR) Grau Roig, que ja es troba en fase de proves i assajos un cop ja s'ha acabat l'obra civil, la instal.lació dels equips i el seu connexionat. Un cop s'hagin enllestits els tràmits administratius (encara en curs) per a l'arribada de la primera línia de 225kv provinent de França, en sis mesos ja podrà entrar en funcionament.

I és que el consum d'electricitat del país es concentra majoritàriament en el que arriba dels dos estats veïns. D'Espanya arriben 297.085 MWh anuals, el 49% del total, i de França 200.000, és a dir, el 33,4%. L'energia elèctrica restant prové de CTRASA i de la Central Hidroelèctrica.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT