PUBLICITAT

La cara solidària del FC Lusitans

  • El vigent campió andorrà engega una col·laboració gens habitual en el món de l'esport amb l'ONG Fallou, que opera principalment al Senegal H La primera aportació ha estat la donació de l'equipació del club del curs passat
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns habitants de Balacounda juguen un partit de futbol, amb un dels equips vestit amb l'equipació de la temporada 2012-2013 del FC Lusitans, la setmana passada Foto: FALLOU ONGD

El FC Lusitans està en fase d'expansió. El campió andorrà està treballant per obrir nous horitzons a nivell social, més típics d'entitats professionals però que tampoc són difícils d'assolir a nivell amateur. És, simplement, qüestió de voluntat de fer i això és quelcom que li sobra als vermelhos.

És per això que l'entitat que presideix Antonio da Silva s'ha engrescat amb un nou projecte de caire solidari, gens habitual en el món de l'esport andorrà. Només referències d'esports individuals com ara Albert Llovera o Cyril Despres, ambdós vinculats al món del motor, han deixant empremta amb projectes d'aquest estil.

L'objectiu és ben clar: expandir la marca FC Lusitans més enllà de les nostres fronteres vinculant-la amb actes sense ànim de lucre. Que siguin un exemple a la societat. Va sorgir la possibilitat de col·laborar amb una ONG i la directiva no ho va dubtar: «Ens obrim al món perquè considerem que el futbol es una activitat que ha d'estar a l'abast de tothom i a més amb iniciatives que ajudin a conscienciar i apropar la comunitat africana a la sanitat», explica el director general del club, Filipe Busto.

El conveni de col·laboració és amb l'ONG Fallou, nascuda a Barcelona al 2007 i dedicada al desenvolupament autònom de les zones més desafavorides de Senegal. Des de la seva fundació, ha construït un campament en la localitat de Balacounda a través del qual han anat millorant els infinits problemes de la seva població, principalment higiènics i de sanitat, fins diversificar l'activitat amb iniciatives agrícoles, d'ecoturisme o de sensibilització per tractar de guanyar una qualitat de vida el més decent possible.

Clubs propers de referència i vinculats al món del futbol d'elit com ara el Barça o l'Espanyol han tingut diverses col·laboracions amb Fallou. El Lusitans s'afegeix ara a aquesta llarga llista d'ajudes solidàries procedents de l'esport rei amb una primera actuació que es limita a regalar les equipacions de la temporada passada, la que el va proclamar campió de Lliga per segona vegada consecutiva i la que va fer servir per jugar la Champions League. El material ja és a Senegal. Ha arribat perfectament i la gent d'allà ja pot gaudir-lo. Si algú tenia dubtes de què tot allò que s'envia no arriba al seu destí, en aquest cas estava equivocat.

El 10 de Luis, el 8 de Baixinho, el 2 de Rafa Brito o el 17 de Víctor Hugo són ara propietat heretada de gent que difícilment pot gaudir de roba en condicions. Potser no tenen tanta qualitat, ni com es veu a la fotografia material en condicions, ni gaudeixin d'instal·lacions com les nostres, però tenen les mateixes ganes i dret de jugar a futbol. Ara ja podran fer-ho amb el vermelho d'un Lusitans que després d'aquesta primera presa de contacte, té clar que seguirà col·laborant amb Fallou. «És un orgull per nosaltres ajudar als més necessitats. Si cadascú posa un gra de sorra, entre tots farem una muntanya i ells podran viure millor. No està de més ajudar als necessitats i alhora conscienciar a la població del primer món a fer-ho», matisa Busto.

Com bé diu el secretari general, el Lusitans mantindrà el contacte amb Fallou per col·laborar en futures iniciatives solidàries. Regalar les equipacions del curs passat és només un primer pas. No és gran cosa, però ha estat gratificant en tots els aspectes i encaixa, fins i tot millor del que s'esperava, dins del projecte d'expansió social.

El Lusitans es va fent gran, cada dia busca noves iniciatives que l'apropen a un model de club professional. És el que té més poder econòmic en el futbol andorrà, el que ara per ara té un projecte esportiu més ambiciós i pioner en implicar-se amb la societat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT