PUBLICITAT

Ubach diu que la llei de les pensions pretén «quedar bé» amb el Bisbat

  • Els sindicats es mostren sorpresos per la inclusió dels centres confessionals al pla de jubilacions
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ubach i Costa conversen, ahir durant la reunió mantinguda a la seu dels liberals Foto: ÀLEX LARA

Els funcionaris se senten «moneda de canvi». Una denúncia que fa ja mesos que plantegen, sobretot en relació a l'IRPF. És a dir, critiquen que s'estiguin retallant les seves condicions de jubilació per acontentar les altes esferes, enfadades per l'aplicació del nou impost, l'any vinent. Però ahir el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Gabriel Ubach, va fer un pas més: els treballadors de l'Administració són també moneda de canvi amb el Bisbat. Ubach va denunciar que el Govern ha utilitzat el projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la funció pública per «quedar bé» amb el copríncep de la Seu d'Urgell, Joan-Enric Vives. Ho ha aconseguit incloent els treballadors dels centres confessionals dins el pla de pensions.

«Amb això no volem dir que no estiguem d'acord amb aquesta inclusió», va plantejar Ubach, però sí que critiquen que s'hagi afegit aquest col·lectiu sense avisar. «En cap de les 11 reunions mantingudes amb el Govern ni en cap acta es va tractar aquest tema», va assegurar ahir el portaveu de la Plataforma, «ens ho hem trobat així dins la llei, com caigut del cel».

El que cerca el Govern, segons el parer dels sindicats, és «rebaixar el clima de tensió» entre el cap de Govern, Toni Martí, i Vives, arran de les polèmiques sorgides per la regulació de l'avortament i del matrimoni homosexual. La Plataforma va afegir que no entén per què la reforma de la llei sí que s'ha modificat per incloure als treballadors dels centres congregacionals, de l'UdA i de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, però en canvi se segueix deixant fora als de les parapúbliques i dels comuns.

Les manifestacions d'Ubach es van fer un cop acabada la reunió mantinguda amb Liberals d'Andorra (LdA), dins la ronda de trobades dels sindicats amb tots els partits polítics. El portaveu de la Plataforma va reiterar que el text presentat pel Govern és una «imposició» i que no se'ls ha tingut en compte. Va avançar que hi ha la possibilitat d'arribar a una «solució consensuada que no perjudiqui a cap part», però que el problema que es troben és «topar amb el mur d'uns interessos de DA amb no sé qui».

Arribats a aquest punt, el funcionariat esperarà que el text entri a tràmit parlamentari per veure quines esmenes plantejarà el grup de demòcrates, «tal i com es van comprometre» a fer. A partir d'aquí, si el que fan «és només canviar el color del paper», iniciaran diverses accions reivindicatives, que acabaran amb la Justícia si no prosperen.

LdA elabora el programa electoral / Posteriorment a la reunió mantinguda, el secretari general de Liberals d'Andorra, Ferran Costa, va mostrar-se crític amb «la capacitat infinita que té el Govern per continuar-nos sorprenent», en el sentit que «ens hem trobat amb una Plataforma disposada a parlar i negociar i no han trobat predisposició per l'altra banda».

Pel que fa a la llei, va assegurar que pateix «un defecte de forma abans d'entrar a tràmit parlamentari». Costa va assegurar que recollirà les reivindicacions dels funcionaris per a tenir-les en compte en el seu programa electoral, que estan elaborant cara les eleccions generals de l'any vinent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT