PUBLICITAT

Cinca pacta amb els cònsols un nou repartiment de l'ITP

  • Exposa en xifres els reptes que el país haurà d?afrontar en el futur
@ggurdo
escaldes-engordany

Periodic
Els cònsols conversen a l?entrada de l?edifici administratiu just abans de la reunió del passat novembre. Foto: TONY LARA

els cònsols de les set parròquies es van reunir ahir a la tarda amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, per mirar de trobar una solució per al contenciós de l’Impost sobre les Transmissions Immobiliàries (ITP) que enfronta les administracions locals i el Govern des de l’entrada en vigor de l’IGI. I és que des de començaments de l’any passat, els comuns han deixat de percebre l’impost que grava les operacions fetes per les persones jurídiques, societats o empreses, i en cada liquidació han presentat recurs a la Batllia. Fonts properes a la reunió d’ahir, van informar que s’està intentant trobar una solució per mitigar el que els comuns han deixat de recaptar durant el 2013 i que alhora sigui viable i estable de cara al futur. Les mateixes fonts van assegurar que es tracta de trobar una solució que no perjudiqui ni al Govern ni als comuns, que encara han d’estudiar la proposta que el Govern els va fer la setmana passada d’invertir el percentatge de l’impost que reben perquè es tracta d’uns ingressos que són variables i per tant, difícils de quantificar. És a dir si actualment el Govern es queda el 2,5% de les transmissions patrimonials entre particulars i els comuns, només l’1,5%, la proposta és que els comuns rebin el 2,5% i el Govern només l’1,5%, tenint en compte que continuarà recaptant l’IGI de les transmissions patrimonials de les societats i empreses. El que sí va quedar clar ahir és que l’ITP per operacions entre persones jurídiques desapareix i és definitivament substituït per l’IGI. 

Exposició macroeconòmica / Cinca també va fer una exposició als cònsols, en xifres macroeconòmiques i a llarg termini, sobre les previsions d’ingressos i despeses de l’Estat per determinar els reptes que afronta el país per encarar el futur amb garanties de sostenibilitat. L’exposició, molt entenedora, va ser considerada pels cònsols com el punt de partida per poder negociar les competències i les transferències. La reunió es va desenvolupar en un clima distès i totes les parts van mostrar molt bona predisposició per arribar a futurs acords. La conscienciació política respecte de les necessitats d’Andorra i de la ciutadania va presidir la conversa entre els cònsols i el ministre de Finances. Val a dir que la reunió d’ahir es va emplaçar divendres passat, després de la reunió que van mantenir els cònsols amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua per mirar de desencallar la negociació de les competències que semblava perduda després que els mandataris locals rebutgessin la proposta de modificació de la Llei Qualificada de Competències (LQDC) que el Govern els va sotmetre fa uns mesos. En aquella reunió els cònsols van reivindicar la voluntat de reunir-se amb Martí o Riberaygua quantes vegades fos necessari per desencallar la negociació i van aconseguir arrencar un calendari de reunions a l’Executiu. En el comunicat posterior a la reunió el Govern afirmava que «s’ha fixat com a metodologia de treball el manteniment de reunions periòdiques entre les dues parts per abordar-ho», anunciant que la propera reunió serà abans de finals de mes, el 27 de febrer. No obstant això, els cònsols també van pactar reunir-se abans, ahir dimecres, amb el ministre Cinca, perquè els expliqués entre altres qüestions el funcionament del nou marc fiscal que s’acabarà de consolidar el gener del 2015 amb l’entrada en vigor de l’IRPF, però també el finançament de l’Estat –recordem que els comuns es van avenir a acceptar la congelació de les transferències que els va demanar el Govern– i l’ITP. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT