PUBLICITAT

Un expert recomana prudència en les inversions en renda variable

  • Tot i que la borsa hagi pujat encara es pot fer «una cartera digna»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Garcia Paramés, ahir apunt per iniciar l'entrevista Foto: ÀLEX LARA

El director general d'inversions de Bestinver, Francisco García Paramés, opina que després del darrer any en què la borsa ha anat molt a l'alça, cal invertir «amb prudència». Així ho va explicar ahir en la conferència que va oferir, ahir a l'edifici Crèdit Centre, en què també va indicar que és necessari parlar dels riscos que existeixen en les inversions de renda variable perquè els clients en siguin conscients. Així, García Paramés, va explicar que tot i que la borsa hagi pujat molt encara es pot fer «una cartera digna», encara que actualment pugui ser més complicat que fa un any. Els sectors en els quals creu que és recomanable invertir són els «defensius», que «no tenen un risc cíclic important», com poden ser l'alimentació o les companyies de defensa que són valors més estables.

En el darrer any s'ha registrat una rendibilitat en borsa del 30%, un valor molt positiu però que tal com va indicar l'inversor, «no és un creixement sostenible». És per aquest motiu que considera que en els propers anys encara és recomanable invertir en renda variable, però que s'ha de fer «amb més prudència». Va indicar, però, que de moment la borsa «no està cara, no és un nivell de bombolla», i que per tant es pot fer una cartera digna, encara que pugui ser més complicat que l'any passat quan els valors estaven molt més baixos.

Així, va informar que els inversors estan més eufòrics i per això cal començar a parlar dels riscos. De fet, el director de Crèdit Andorrà Asset Management, la societat gestora dels fons d'inversió de Crèdit Andorrà, Sergi Martín, també va opinar que ara es parla molt de rendibilitat però «gairebé ningú parla de riscos, i aquest és el risc». Així, Garcia Paramés també va indicar que per aquest motiu el que fan és parlar d'aquesta qüestió amb els seus clients, perquè ho tinguin clar i perquè sempre inverteixin diners que no necessitin.

Invertir en riscos cíclics / D'altra banda, l'expert va assenyalar que actualment recomana invertir en sectors amb un risc cíclic poc important, és a dir, aquells «defensius». Va posar com a exemples el sector de les companyies de defensa i el dels supermercats perquè «les guerres no paren i els supermercats no paren, per això s'ha d'invertir en canons i mantega». Així va explicar que és un moment de baixada de la percepció dels riscos, i per tant cal tenir prudència.

Pel que fa als països on invertir, considera que són interessants els països emergents, perquè els d'occident ja han anat a l'alça en el darrer any un 30%. Entre invertir a Amèrica o a Europa, considera que els països europeus són més atractius perquè «en ser més propers tenim més coneixements del que hi passa» i perquè el mercat inversor dels Estats Units està més estès i és molt eficient.

Francisco García Paramés és el director general de Bestinver, la gestora espanyola de fons de renda variable amb la qual Crèdit Andorrà té una aliança estratègica. Com cada any, l'expert va oferir una xerrada sobre les expectatives dels mercats de renda variable, a la qual hi ha assistit un nombrós públic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT