PUBLICITAT

Martí : «he perdut la confiança personal en Francesc Robert»

  • «Lamento que hagi estat així i assumeixo que és culpa meva per no haver pres abans la decisió»
  • «Vaig proposar-li que presentés la dimissió després de presentar els comptes de l'ens»
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un càmera d'ATV grava la compareixença de Martí, ahir a Govern Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va fer una compareixença extraordinària ahir per anunciar que havia decidit destituir el director de Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA), Francesc Robert, després de mesos d'incerteses i sobretot, d'especulacions per part d'alguns mitjans de comunicació. Així ho va explicar el cap de Govern que va afegir que «lamento que hagi estat així, i reconec que en part és culpa meva» –referint-se a la situació, si més no, enverinada a la qual s'havia arribat– «per no haver pres la decisió abans». Martí va argumentar que «li havia proposat que presentés la dimissió després de presentar-nos els comptes de l'ens, cosa que tocava fer aviat, però no ha estat possible». I va matisar que «la decisió de destituir Robert, és una decisió personal del cap de Govern». Martí va explicar també que «des de fa uns mesos no tenia la mateixa confiança en el director de la ràdio i televisió públiques, i tot i que se'm pugui criticar la manca de rapidesa per actuar davant les especulacions que ha fet molta gent, he de dir que ha estat una decisió difícil de prendre que encara que sigui tard, assumeixo».

Canvi de direcció / Argumentant que donat el concurs de circumstàncies que envolten la seva decisió «un canvi de direcció a l'ens públic és bo», el cap de Govern també va anunciar que Xavier Mujal prendrà el rellu al capdavant de RTVA. «Mujal serà el substitut de Robert, és algú de la casa i aquest relleu no significa una despesa addicional sinó tot el contrari, aquesta es veurà reduïda». Martí també va justificar la seva decisió «per les moltes reunions que hem mantingut els últims mesos, en part per cortesia perquè penso que Robert mereixia acabar la seva feina». I va reiterar que tot i que li proposés presentar la dimissió una vegada hagués presentat els comptes de l'ens «no ha estat possible arribar a aquest acord que penso era desitjable per totes dues parts, per transparència per part del Govern i per honorabilitat per part de Francesc Robert».

Llibertat d'expressió / El cap de Govern també va negar que «doni cap directriu al director de RTVA de com ha de fer la feina» i va insistir en la llibertat de l'ens a l'hora de divulgar la informació. «Vull recordar que som el cinquè país del món amb més llibertat de premsa» va afirmar. I va afegir que «el Govern no ha interferit mai la feina dels professionals de RTVA, si alguna cosa té aquest Govern és el respecte per la llibertat d'expressió». I va voler deixar clar que la destitució del fins ara director de l'ens públic «no és perquè no ha seguit les directrius polítiques del Govern d'Andorra, perquè no se li han donat mai». Contundent, Martí va afegir que «mai se li ha donat instruccions de com havia de dirigir els informatius de la televisió». No obstant la pèrdua de confiança que va al·legar per destituir Robert, el cap de Govern també va matisar que «seria molt hipòcrita si digués que no estic content amb la gestió que ha fet, per això li vaig proposar de dimitir, després de presentar els comptes al març, perquè entenia que això li donava la possibilitat de defensar la seva gestió».

El Govern proposa a Robert una liquidació de 21.560 euros que inclou el salari del mes en curs, la part proporcional de la paga extra, les vacances i una indemnització de tres mesos i quinze dies a raó de tres mesos per any treballat.

atacs intolerables / Per la seva banda, Robert va comunicar que se l'havia acomiadat ahir al matí a través del seu compte twitter on va publicar: «Ja m'han acomiadat...País de llibertat d'expressió i democràcia, on volen uns mitjans públics teledirigits! Quin país! Quins polítics!». I en altres missatges va afegir que «el que m'emprenya són els atacs intolerables a la llibertat». I va reiterar en declaracions a l'ANA que la seva destitució és un «atac a la llibertat d'expressió i suposo que es vol atacar directament algun ministre que ja està tocat». Cosa que va desmentir amb contundència el cap de Govern.

Robert també va reiterar que «des del principi vaig manifestar la intenció de dirigir RTVA amb independència, i si es vol un país on els mitjans siguin dirigits des del Govern, potser trobaríem exemples a Corea del Nord o a Cuba, o altres tipus de dictadures o repúbliques amb una democràcia limitada». I va lamentar que el cap de Govern no li hagués comunicat la decisió cara a cara, sinó per telèfon i amb una carta tramesa pel seu cap de Gabinet. I sobretot que «ho hagi fet després de tres mesos de pressions perquè dimitís». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT