PUBLICITAT

Rodríguez assumirà, si hi són, les responsabilitats en l’afer del nadó

  • La ministra qualifica d' «inadmissible» que se li informés de la mort quatre dies després
  •  

És possible» que tingui alguna responsabilitat en l’afer del nadó mort la setmana passada a l’hospital, segons va reconèixer ahir la mateixa ministra de Salut, Cristina Rodríguez, i si és així, «ja l’assumiré». 

Allò que determinarà qui, com i perquè té responsabilitats en aquest incident és l’informe que s’està realitzant. Rodríguez va explicar que en relació amb aquest incident «hi ha una cadena de responsabilitats»; per determinar-la, «hem obert un expedient informatiu, una part del qual l’està instruint el propi Servei Andorrà d’Atenció Sanitària» i l’altre el ministeri de Salut, «inclús hem demanat peritatges». La ministra, però, va voler deixar clar que «és evident que quan tinguem la informació la reservaré als pares».
Pel que fa a la demanda de dimissió, la qual va ser reclamada per Socialdemocràcia i Progrés (SDP) en el seu Consell de dissabte passat, Rodríguez va dir que la respondrà en el seu moment, però va reiterar que «el primer de tot és tenir la informació». La ministra va afegir que «hi ha una investigació en curs i que jo sàpiga demanen dimissions però no tenen cap informació», ja que el dossier encara s’està instruint. «Jo estic actuant primer de tot en aclarir els fets i segon amb la família».
La ministra va afegir que espera que l’informe arribi el més ràpid possible i que «el que jo no faré es prendre decisions sense tenir elements d’informació en diferents cadenes de responsabilitat». També va reiterar la necessitat d’un«mínim de temps» per fer les investigacions apropiades, «que deu ser molt llarg pels pares, però necessito disposar del mínim d’informacions».

«INADMISSIBLE»/ Una de les coses que segur va fallar va ser el protocol de comunicació, ja que, segons va informar ahir la ministra, a ella no se la va informar de l’incident fins quatre dies més tard: els fets van tenir lloc un dimecres a les 21 hores i Rodríguez, que també és presidenta del SAAS, no en va ser coneixedora fins el següent dilluns a les 7.30 hores (dia en que l’afer va sortir publicat a la premsa). Rodríguez es va mostrar ahir taxativa respecte aquesta manca d’informació: «no accepto aquest tipus de disfuncionament; quan hi ha un incident d’aquest tipus s’ha d’informar en primer lloc a la direcció del SAAS i de retruc a la presidenta del consell del SAAS, qui informa a la ministra, que som la mateixa persona».
La consellera del grup mixt i ex ministra de Salut, Silvia Bonet, va estar d’acord amb Rodríguez amb que «és inacceptable que un fet d’aquestes característiques no s’hagi comunicat a la direcció del SAAS i posteriorment la direcció al ministeri.». Però també va reiterar que calen responsabilitats: «els implicats, els que siguin, o van creure que no era un fet prou important per notificar-ho o van intentar tapar-ho» ja que «quan hi ha fets d’aquestes característiques els protocols estipulen que s’ha d’avisar a la direcció», que no s’hagi fet és doncs, «inacceptable».
La consellera va dir que «donarem el marge de temps per a les investigacions», però que «és un tema que no pot quedar al calaix» i que s’han d’assumir les responsabilitats necessàries «a qui li pertoquin»· perquè això no torni a passar, «sobretot per no perdre la confiança dels ciutadans». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT