PUBLICITAT

La UEFA ve a Andorra per suggerir gespa híbrida i el Govern diu no

  • Favre fins i tot arriba a proposar la instal·lació gratuïta de calefacció però rep una negativa innegociable
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cerqueda, Gea i Favre xerren en una visita de la UEFA per veure les obres de l'Estadi Nacional, fa onze mesos. Foto: tony lara

el tema de l'Estadi Nacional ha ressorgit en els darrers dies per la superfície del terreny de joc. La idea de que sigui de gespa artificial és definitiva, tot i que fa un parell de setmanes la UEFA es va personar a Andorra per suggerir que no fos així.

El coordinador d'estadis i de seguretat de la UEFA, Thierry Favre, va venir acompanyat per Alan Ferguson, cap de manteniment de camps de la Federació Anglesa de Futbol i un expert en la matèria a la Gran Bretanya com ho acrediten les 12 vegades que va ser votat com el millor groundman de l'any quan treballava per l'Ipswich Town FC. Favre va venir amb una proposta clara: que s'hi posés gespa híbrida, amb un 15% artificial i un 85% natural. Es va reunir amb el Govern per fer-li la proposta i es va trobar amb un no rotund, innegociable.

Favre va explicar amb Ferguson els motius de la recomanació. El principal és que a nivell esportiu és més atractiu jugar en un camp de gespa natural o en híbrid. Tant per al futbol com per al rugbi.

També va assenyalar que a nivell de manteniment la despesa entre una opció i l'altra sortiria pel mateix preu, ja que si bé el tracte de la natural requereix més dedicació i inversió, per a l'artificial s'ha de fer una manutenció una vegada a l'any, sota la supervisió de la pròpia UEFA perquè es puguin jugar partits internacionals de futbol, i aquesta ascendeix als 30.000 euros. Va alertar també que en cas de no superar-la s'hauria de canviar sencera i això sí que suposaria una inversió important que, segons Favre, es pot evitar.

Per últim, el responsable d'estadis del màxim ens continental es va desmarcar amb una oferta suculenta: si el Govern cedia i posava gespa híbrida, la UEFA pagaria de la seva butxaca la instal·lació de calefacció –que no manteniment– sota la gespa.

EL PLEC DE BASES DIU «ARTIFICIAL» / Jordi Cerqueda va afirmar no estar al cas d'aquesta informació perquè acaba d'arribar de Sochi. De tota manera el secretari d'Estat d'Espots va ser clar: «El plec de bases especifica que ha de ser gespa artificial i no hi ha una altra possibilitat. Les obres de l'Estadi van a bon ritme i estarà llest a l'estiu; ara no toquen canvis», va sentenciar.

LA FAF: «GOVERN TÉ L'ÚLTIMA PARAULA» / La Federació Andorrana de Futbol (FAF) sí va admetre la visita de Favre però el president, Víctor Santos, no va entrar a valorar la situació: «El Govern és qui té l'última paraula. Preferim la híbrida perquè així ho recomana la UEFA però no decidim nosaltres i penso que a banda d'això, hem d'estar tots contents perquè tindrem una instal·lació que estarà a l'altura de la resta de camps internacionals europeus».

LA FAR CANVIA D'OPINIÓ / Sorprèn la opinió de Xavier Vilasetrú, president de la Federació Andorrana de Rugbi (FAR). La família de l'oval sempre s'havia mostrat a favor de la gespa natural. Govern, UEFA i FAF fins i tot van dur a la FAR a veure a Anglaterra estadis amb gespes híbrides en les quals es jugava a rugbi i futbol. Van quedar convençuts fins el punt que a dia d'avui ha canviat d'opinió, segons va opinar el propi Vilasetrú: «El cert és que la gespa artificial es pot fer servir a diari i la natural necessita descans, sinó es fa malbé. El VPC juga allà cada quinze dies i no volem que un mes abans de que la selecció de futbol tingui partit ens facin buscar un altre camp».

Opinions hi ha de tots els colors però no hi ha unanimitat. El que està clar és que la UEFA va venir amb un propòsit a Andorra i no s'ha sortit amb la seva. Encara no ha donat els dos milions d'euros que va prometre que aportaria per fer l'Estadi Nacional i aquesta decisió contrària a la UEFA no hauria d'afectar en res. Però mai se sap.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT