PUBLICITAT

Buscant l'equilibri entre l'home i el medi ambient

  • El Parc del Comapedrosa es posa com a objectiu augmentar la freqüentació dels escolars
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Visitants al refugi del Comapedrosa, que es troba dins del parc Foto: ÀLEX LARA

El Parc natural del Comapedrosa es consolida com a atracció turística del país. L'any passat va rebre 6.790 visitants, una xifra lleugerament inferior a la registrada el 2012 però que, vist en perspectiva, demostra l'increment progressiu de l'afluència al parc des del 2007. Amb tot, però, aquest espai natural i amb zones protegides no només basa el seu èxit en l'afluència turística, sinó en el «treball per minimitzar la petjada ecològica» que genera l'acció humana, tal i com va manifestar ahir la consellera de medi ambient, Jael Pozo, durant la presentació de la memòria del 2013. Així, el parc cerca en els seus objectius anuals trobar l'equilibri entre la dinamització turística i la protecció mediambiental.

El 2013 va ser un reflex d'aquesta tasca. Es van protegir sistemes aqüífers, les molleres, perquè el bestiar no influís de manera negativa en el desenvolupament de l'ecosistema. També es van tancar dreceres per evitar el pas de turistes i nacionals en zones degradades, es van millorar els elements de senyalització i es va seguir treballant en projectes com l'evolució dels canvis de les comunitats ornitològiques. Fins i tot, i a mode de curiositat, el treball per seguir augmentant el nombre de zones protegides del parc va permetre localitzar una nova espècie vegetal de la qual se'n desconeixia la seva existència a Andorra, el gatzerí, va informar el tècnic del parc, Jordi Nicolau.

Pel que a la vessant de dinamització del parc, és a dir, a la vessant més turística, Pozo va voler destacar el miler de participants que durant el 2013 van participar a les activitats organitzades, com per exemple la sortida intergeneracional entre escolars i padrins de la parròquia. O els 2.100 corredors participants a les curses de muntanya que van passar pel parc l'any passat.

Tant Pozo com Nicolau van voler destacar l'elevada participació d'escolars en les activitats dutes a terme al Comapedrosa. Van ser 300 al 2013, el que representa la xifra més alta des de l'obertura del parc. Però no en tenen prou. De fet, un dels objectius marcats per aquest 2014 és seguir «involucrant al màxim número d'escolars, ja que el futur del parc està a les seves mans», va manifestar Nicolau. Accions com la cançó del Comapedrosa o la celebració de les Olimpíades matemàtiques també ajuden a donar a conèixer les instal·lacions entre els més petits del país.

L'altra gran objectiu marcat i prioritari és la comunicació del parc. Per això, es millorarà la senyalització per portar els turistes al Comapedrosa i també l'atenció al públic.

Malgrat que cal més i millor promoció, hi ha dades que demostren que el Comapedrosa, a nivell turístic, funciona. Com les 292 visites a cavall (no se'n poden fer més tenint en compte que disposen només de cinc cavalls), les 475 persones a les visites guiades o les 8.371 visites a la web. En els tres casos són xifres que milloren les registrades al 2012. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT