PUBLICITAT

Acord amb el Toulouse

  • La FAF tanca un conveni d'intercanvis amb el desè de la Ligue 1 que ajudi a donar un salt qualitatiu
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Santos ?segon a la dreta? estreny la mà amb el director general del TFC, Soucasse, juntament pel director esportiu, Rachedi, i el de formació, Loret Foto: FAF.AD

La Federació Andorrana de Futbol (FAF) ha engegat un projecte de futur amb el clar objectiu de fer créixer el futbol andorrà. La idea és tancar acords d'intercanvi amb entitats de totes les categories possibles per intercanviar experiències a nivell de formació, coneixements i fins i tot jugadors, sempre que es pugui.

El primer de febrer aquest rotatiu publicava un conveni amb el Luzenac AP, exclub d'Ayala i Sivera que ara té com a director tècnic a Fabien Barthez, mític meta campió del Món amb França el 1998, i que lidera el seu grup de la Tercera Divisió gal·la, amb peu i mig a Segona. I aquesta setmana s'ha tancat un altre acord verbal amb un club d'elit, el Toulouse FC, desè classificat de la Ligue 1. El conveni per escrit es signarà el pròxim 5 de març, ja que aquell dia la selecció absoluta afronta un amistós amb Moldàvia i vindran directius del TFC a presenciar el partit. Les arrels esportives amb aquesta ciutat s'enforteixen, poc després del conveni de col·laboració del club francès amb Grandvalira per organitzar al Pas un innovador torneig de rugbi sobre la neu al qual hi han anar les seves principals figures.

Aquest acord no té gaire a veure, però és igual i fins i tot més interessant. Abarca diversos punts, amb quatre de pes que poden ajudar a que Andorra doni un pas de gegant a llarg termini en molts aspectes. La clau, però, és tenir una entitat professional com a mirall, que és justament el que falta al Principat. La Lliga Nacional és una de les poques sota l'empar de la UEFA que és amateur i això no ajuda a tenir seleccionables del nivell de la resta de combinats nacionals. Cosa que s'ha de millorar perquè cada any que passa la diferència és més gran i d'aquí aquest projecte.

La qualitat dels futbolistes s'estén també a coneixements tècnics i tàctics. Els jugadors i entrenadors andorrans que vulguin ser professionals del futbol han d'emigrar però són menys dels que agradaria i en categories baixes. Ara mateix no hi ha cap que jugui a Segona B, donat que Marc Vales es troba sense equip; de terceres hi ha uns quants: Adri Rodrigues acaba de fitxar pel CD Salmantino, Emili està al Lermeño, els germans Vieira al Montsó, Marc Garcia al Cerdanyola...

Aquest conveni pot ajudar a millorar el nivell dels futbolistes, ja que els millors jugadors de la base tricolor podran anar a fer proves al TFC i els acollirien en la seva residència. Llit, menjar i futbol gratis, amb opcions d'entrar en el club.

L'intercanvi inclou també la possibilitat de què vinguin observadors del TFC a veure partits de la base i de les seleccions absoluta i sub-21, per si pot interessar algun jugador.

Hi hauria també un intercanvi d'entrenadors, assistint tècnics del TFC a estades i actualitzacions que es puguin fer al Principat i viceversa.

I també hi ha un compromís perquè les dues entitats tinguin equips en competició en els tornejos que organitzin la FAF o el TFC, principalment de les categories inferiors.

Per al director tècnic de la FAF, David Rodrigo, això dóna «una gran via de sortida» als jugadors del país que tinguin més progressió. Sobre el projecte, va especificar: «Les dues entitats sortim beneficiats de tot això. Ara tenim el Toulouse com a club d'elit i el Luzenac, que té un peu a Segona. La intenció és acordar amb altres clubs d'altres categories per tenir diferents sortides segons el nivell dels nostres jugadors i entrenadors. Estem buscant convenis també a Espanya, en categories més baixes, per acabar de confeccionar un calendari i a partir d'aquí elaborar un pla d'acció».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT