PUBLICITAT

L'afer de les escoltes policials es cobra les dues primeres víctimes

  • El Govern destitueix Peralba i Gispert després de ser citats a declarar en qualitat d'inculpats
  • Els adjunts Lafoz i Barbolla assumiran les funcions directives mentre no es trobi substitut
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí i Xavier Espot compareixen per anunciar la destitució de Peralba i Gispert, ahir a la tarda Foto: ÀLEX LARA

El Govern va tardar vuit mesos en trobar un substitut a Jordi Lluís com a director de la Policia. I vuit mesos després d'aconseguir-ho, l'ha hagut de destituir. El motiu és la implicació judicial de Joan Ramon Peralba en el cas de les escoltes il·legals en el si del cos, efectuades entre el gener del 2008 i el maig del 2010. Escoltes que es van produir durant la primera etapa com a director de Peralba, durant el mandat d'Albert Pintat. Junt amb Peralba també ha estat destituït, pel mateix motiu, el fins ara director adjunt, Pere Gispert.

El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, van ser els encarregats de comunicar ahir la decisió als implicats (en un primer lloc se'ls va oferir la possibilitat que dimitissin), així com posteriorment a la resta de gabinet governamental, als coprínceps, a la sindicatura i als presidents dels grups parlamentaris. Un procés que van realitzar després que ahir, a primera hora del matí, el Govern fos informat de la demanda de citació de Peralba i Gispert per declarar en qualitat d'inculpats en l'afer de les punxades telefòniques. «Ha estat una decisió molt difícil», va assegurar Martí, «no és mai agradable cessar ningú ni tampoc és agradable ser cessat». El cap de Govern, que va assegurar que es tracta d'una decisió «irrevocable» encara que la Justícia pugui decidir exculpar-los de la causa, va parlar d'una «demostració de transparència» per part de l'Executiu, partint que no es poden permetre que la «més mínima ombra de sospita recaigui sobre càrrecs tan sensibles com la direcció de la Policia».

Amb tot, però, Martí va voler deixar clar que confien en «l'honorabilitat» dels dos inculpats i que en cap cas la decisió ha estat presa com un «acte de desconfiança» envers Peralba i Gispert, sinó com una decisió «marcada per la prudència».

La demanda de citació a declarar, feta pel fiscal general, es produirà molt properament, va assegurar el cap de Govern. El cas es troba en diligències prèvies i ja ha declarat l'actual responsable d'afers interns, Ramon Sancho. Va ser ell qui va fer dirigir el punt de mira en Peralba, en assegurar que les còpies i les escoltes les feia seguint ordres de la direcció.

Buscant un substitut / Un cop presa la decisió, comença la tasca de buscar-los un relleu. No serà tasca fàcil, tenint en compte que ja va costar vuit mesos omplir el buit de Jordi Lluís. A diferència de llavors, però, no hi haurà director en funcions, sinó que la màxima responsabilitat l'assumiran els directors adjunts Maribel Lafoz i Miquel Àngel Barbolla, els quals no s'han vist esquitxats per tot aquest afer. Pel que fa a Gispert, «passarà a assumir les tasques que li corresponen com a oficial; ocuparà el lloc de treball sense exercir cap funció directiva», va informar Martí.

Per la seva banda, Espot no es va voler posar terminis per prendre la decisió del substitut, exposant només que haurà de ser «com més aviat millor». Això si, van voler deixar clar que aquest «buit de poder a la cúpula no significarà cap risc per al manteniment de la seguretat i l'ordre públic».

El cap de Govern va cloure el seu discurs donant les gràcies a Peralba i a Gispert per aquests vuit mesos encapçalant el cos policial. Va assegurar que la seva feina durant aquest poc més de mig any «ha estat sempre presidida per la responsabilitat, la transparència i la lleialtat».

En qualsevol cas, però, quan es va decidir posar a Peralba al capdavant de la direcció de la Policia, les escoltes il·legals ja estaven sent investigades per la fiscalia, en constatar irregularitats. Va ser l'exdirector de la Policia, Jordi Lluis, qui va informar de l'existència d'unes gravacions que podrien atemptar contra la intimitat de les persones. Ho va fer al ministre d'Interior del llavors Govern socialdemòcrata.

Finalment, el president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d'Andorra (CFPA), Salvador Prieto, va manifestar ahir que encara no se'ls ha comunicat de manera oficial la decisió. També va assegurar que malgrat que no hi haurà director «hi ha una escala de comandaments» i que per tant el cos policial «pot funcionar correctament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT