PUBLICITAT

Peralba i Gispert són destituïts en ser inculpats per l'afer de les escoltes

  • El Govern treballa de forma urgent per trobar substituts a la direcció
  • Maribel Lafoz i Miquel Àngel Barbolla assumiran les funcions mentre no es trobi relleu
10022014 policia
Peralba i Gispert.
El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot, han comparegut aquest dilluns a la tarda en roda de premsa per anunciar el cessament del director de la Policia, Joan Ramon Peralba, i el director adjunt, Pere Gispert, després que el fiscal hagi demanat a la batlle la seva citació en qualitat d'inculpats pel cas de les escoltes telefòniques. La decisió 'és irrevocable', segons ha explicat el cap de Govern, tot i que ha desitjat que siguin exculpats. El Govern treballa de forma urgent per trobar substituts a la direcció. Mentrestant els altres dos directors adjunts, Maribel Lafoz i Miquel Àngel Barbolla, assumiran les funcions mentre no es trobi relleu.
 

El fiscal general, Alfons Alberca, ha comunicat per escrit al ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, per informar-lo de la demanda de citació per declarar en qualitat d'inculpats per les presumptes escoltes telefòniques il·legals del director de la Policia, Joan Ramon Peralba, i el director adjunt, Pere Gispert. Així doncs, tal com ha precisat el ministre, el Ministeri Fiscal creu que cal citar-los a declarar com a inculpats, i correspon a la batlle, 'si ho considera oportú', citar-los. El cap de Govern, per la seva banda, ha apuntat que 'això fa pensar que la compareixença és inexorable i molt propera en el temps'.

En vista de la 'probable citació', el Govern ha decidit cessar Joan Ramon Peralba, que a partir de la publicació al BOPA, dimecres, ja no tindrà cap vinculació amb el Servei de Policia, i a Pere Gispert, que ocuparà el seu lloc com a oficial. Aquesta és una decisió irrevocable, segons el cap de Govern, però que 'vull que es vegi marcada per la prudència i no per la desconfiança'.

Així, Martí ha expressat el seu agraïment al director i director adjunt de la Policia per la feina feta durant vuit mesos i per la seva 'lleialtat'. Ha recordat que es tracta de diligències prèvies i que s'ha d'entendre la possible citació com una 'oportunitat per defensar-se amb totes les garanties' però que 'no implica que se'ls imputi la comissió d'un delicte'. Ha desitjat que siguin exculpats de qualsevol càrrec i 'es puguin resoldre els dubtes i la seva honorabilitat quedi restablerta'.

El cap de Govern ha indicat, però, que l'Executiu 'no es pot permetre cap ombra de sospites en la direcció de la Policia', tot i que confia en la seva honorabilitat. A més, ha demanat 'respecte per a les persones i evitar judicis prematurs i paral·lels'.

Pel que fa a la situació del Servei de Policia, el ministre Xavier Espot ha assegurat que 'avui mateix ens posarem a treballar per suplir les vacants' però que 'entretant hi ha dos altres directors adjunts', Maribel Lafoz i Miquel Àngel Barbolla, que seran els que concentraran les funcions de la direcció fins que es nomenin nous càrrecs.

Aquest mateix dilluns el Govern ha contactat amb tots els comandaments de la Policia per informar-los de la decisió i Martí assegura que 'podem garantir que aquest buit de poder a la cúpula policial no significarà cap risc per al manteniment de la seguretat i l’ordre públic'. Martí també ha informat als coprínceps, la Sindicatura i els presidents dels grups parlamentaris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT