PUBLICITAT

El cordó, però també el greix adult

  • La medicina regenerativa «canviarà el món de la medicina»
  • Actualment la producció de teixits està limitada però en un futur tindrà aplicacions en traumatologia, cardiologia i neurologia
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona tractant la sang d'un cordó umbilical al laboratori. Foto: MARTA JORDI

Les cèl·lules del cordó umbilical es guarden perquè, en un futur en cas de necessitat per malaltia, el pacient disposa de cèl·lules pròpies que es poden utilitzar per a trasplataments, per exemple, en un cas de càncer de sang.

Però paral·lelament les cèl·lules mare es poden utilitzar per produir d'altres teixits. «Avui en dia la producció encara és molt limitada, però s'està fent molta recerca al respecte: més endavant aquests teixits tindran aplicacions sobretot en traumatologia, cardiologia i neurologia». Actualment, explica el doctor i president de Cimera, Ramón Pau Pla, «hi ha al món 880 projectes de recerca amb aplicacions clíniques de medicina regenerativa».

Des d'aquest projecte confien plenament en aquest camp de la medicina, «és una branca totalment nova. Però canviarà la forma de fer medicina els propers anys», assegura Miquel Álvarez Marfany.

Hi ha hagut visionaris que s'han avançat i que ja fa temps que tenen emmagatzemat teixits i sang. Els més antics fa gairebé un quart de segle que estan congelats, i estan perfectament viables, assegura Pau Pla, preparats per salvar vides.

A més, ja no es parla només de la congelació del que prové del cordó umbilical. Ja es poden recollir cèl·lules adultes, amb les quals també es pot generar cèl·lules mare per arribar a produir teixits. «S'agafa bàsicament greix de l'adult. El procediment és més complicat però tecnològicament es pot fer», assegura Pau Pla. «El greix és ric en cèl·lules adultes i s'utilitza en diverses malalties, especialment de l'aparell locomotor en casos de lesions, fractures, artrosis, malalties degeneratives de l'os i del cartílag».

Tot un món per descobrir que ara també es podrà descobrir a Andorra. Les dones del sud d'Europa contracten a brokers per portar els seus cordons als Estats Units o al nord d'Europa. A partir del setembre vinent, ja no caldrà anar tan lluny.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT