PUBLICITAT

Els comuns destinen més de 51 milions en personal, el 41% del total

  • L'import s'ha multiplicat per dos des de principis de segle, tot i que aquest 2014 es reduirà un 2%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Quadre resum elaborat pel Departament d'Estadística sobre la despesa pressupostada al 2014, per comuns i el total Foto: EL PERIÒDIC

Els comuns destinaran aquest any un total de 51,2 milions d'euros per pagar els seus treballadors. La xifra representa un 41% de tota la despesa generada per les corporacions, segons consta als seus pressupostos i ha resumit el Departament d'Estadística en un balanç fet públic ahir. Els comuns d'Escaldes i d'Andorra la Vella, però, estan per sobre d'aquest percentatge. Hi destinen respectivament el 49,8% i el 46,9% del total de la despesa.

Els 51,2 milions d'euros, amb tot, tenen una valoració positiva si es comparen amb la xifra del 2013. Les corporacions han aconseguit rebaixar aquest any un 2% la partida, que llavors va ser de 52,2 milions, gràcies a les mesures de contenció econòmica, com la no contractació de nous funcionaris malgrat quedin places vacants, o la retallada en alguns complements econòmics.

Això sí, es tracta de dades que s'allunyen molt de les de principis de segle. Llavors les corporacions invertien vora 25 milions d'euros en personal, menys del doble que en l'actualitat. I si anem més enrere, als anys 90, aquesta xifra no arribava als 20 milions d'euros.

Tornant a aquest 2014, Estadística destaca com a dada positiva la disminució prevista del 28,7% dins el capítol de despeses financeres. Pel que fa a l'amortització del deute, els passius financers de despesa són de 13,7 milions d'euros, amb una davallada del 10,8% respecte al pressupostat per exercici anterior.

Paral·lelament, creixen un 20,8% les inversions, passant dels 10,5 als 12,5 milions d'euros. És la xifra més alta dels darrers quatre anys. Però lluny s'està encara de períodes de bonança abans de la crisi, en què les inversions dels set comuns ascendien fins als 80 milions d'euros.

Un altre aspecte que exposa el Departament és que el pes relatiu de les despeses corrents en el conjunt del pressupost ha disminuït 0,8 punts percentuals respecte a l'exercici 2013, passant de 76,3% al 75,5%.

Qui destina un percentatge més elevat de diners a la partida de béns i serveis és la parròquia d'Encamp, amb un 31,3% del total. Una xifra similar a la Massana i Sant Julià. En canvi, Ordino només hi dedica un 17%. Però a la vegada, la parròquia ordinenca és qui més invertirà en percentatge l'any vinent: 2,3 milions d'euros, el 19,5% del seu pressupost. Qui invertirà menys serà Escaldes: no arriba al milió d'euros, segons el pressupostat.

Exercicis de contenció / En resum, el pressupost de despeses per aquest 2014, agregat de tots els comuns, disminueix respecte al de l'exercici 2013 en un 0,4%. Tal i com manifesta Estadística, «s'inclou dins el període de contenció pressupostària que es va iniciar l'any 2008 en què es va començar a reduir el pressupost comunal, de manera que ha presentat una disminució durant els darrers set anys», amb un petit repunt l'any 2013.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT