PUBLICITAT

Un 94'5% dels obligats tributaris compleix amb la declaració de l'IGI

  • El ministre de Finances diu que «creu que superaran» els 100 milions de recaptació previstos
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Obligats tributaris fent cua a l'Administració tributària el passat estiu Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va fer balanç ahir, durant la roda de premsa posterior al Consell de ministres, del grau de compliment de les obligacions tributàries per part dels empresaris. Tenint en compte que el 31 de gener finalitzava el termini per la presentació de les declaracions mensuals, trimestrals i semestrals de l'Impost General Indirecte (IGI), i que les dades són del 5 de febrer, Cinca va anunciar que de les 5.520 declaracions globals estimades se n'han tancat 5.216, el que suposa un 94,5 % d'acompliment.

El ministre de Finances va qualificar el nivell d'acompliment de «molt satisfactori» i va dir que aquest és una mostra que «els ciutadans han entès el procés que està seguint Andorra» i que «el nou marc fiscal s'està introduint amb normalitat». Després, però, caldrà veure si les declaracions estan ben fetes «i es prendran les mesures necessàries per ajudar a millorar i fer-les correctament». La previsió de recaptació que va fer el Govern de l'impost va ser de 100 milions d'euros, i Cinca va dir ahir «que crec que el superarem» .

Per segments, és a dir, segons el nivell de facturació de l'empresa, Cinca va explicar que el nombre de declaracions mensuals es va elevar el desembre a 314, una xifra molt superior a les 215 registrades el passat gener, ja que les empreses de nova creació estan obligades a acollir-se a les declaracions mensuals durant el primer exercici i, com va recordar ahir el ministre, «el balanç d'incorporació de nous negocis ha estat positiu». Per tant, una xifra que baixarà durant el 2014, ja que aquestes se'n aniran al segment corresponent. Les declaracions trimestrals han estat 1.595 una xifra que s'espera que encara pugui evolucionar en dies pròxims i que suposa un grau de compliment del 96% respecte les 1.660 declaracions estimades. El percentatge d'acompliment més baix correspon a les empreses que han de fer la declaració semestral, que el darrer semestre del 2013 van ser 3.307, un 91,8 % de les 3.600 previstes. Aquest fet, és degut, en part, perquè amb els requeriments i inspeccions el Govern ha constatat que algunes empreses no hi estaven obligades perquè tenien una facturació de menys de 40.000 euros, segons va argumentar el ministre.

Cinca també va voler destacar ahir l'increment, des de la campanya realitzada el passat mes de juny, de les declaracions fetes per via telemàtica, que en acabar el segon trimestre i semestre arribava al 42%.

Finalment, el ministeri de Finances va reconèixer que « des de l'Administració cal buscar fórmules perquè els obligats no esperin fins al darrer dia» ja que en els darrers tres dies (29, 30 i 31 de gener) es van entregar el 64'6% de les declaracions i evitar que «tothom vagi amb l'aigua al coll l'últim moment». 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT