PUBLICITAT

Líquid Dansa, proustianes al nou muntatge, 'Sent%'

  • Hi exploren els cinc sentits; l'estrena, el 13 de febrer al Comunal
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La companyia, en l'assaig d'ahir de Sent% Foto: TONY LARA

Ves per on, va i les Líquid Dansa posen proustianes. La cosa va anar més o menys així: buscaven idees per al nou espectacle, i un dia arriba Vero Pérez amb el pijama de la seva Valentina. Un bitxo de pocs mesos de vida: «La nena no era a casa, l'havia agafat mig d'esma i en olorar-lo la va veure», explicava ahir Mònica Vega. El que els dèiem: com Proust, però amb pijamet en lloc de magdalena. N'hi va haver prou perquè se'ls encengués la llumeta: reflexionarien en clau de dansa sobre els cinc sentits –ja saben: oïda, olfacte, tacte, gust i vista– però també i probablement sobretot sobre les emocions que generen aquestes cinc portetes que ens comuniquen amb la realitat.

El resultat és Sent%, amb què la ja veterana companyia –l'any que ve celebren el 15à aniversari: quasi res– retorna als orígens i planteja un muntatge que tot i combinar diversos llenguatges escènics se centra sobretot en la dansa. Vaja, que tindrà més a veure amb Pensa/Ment, l'obra que van estrenar el 2010 a les ordres de Rosa Mari Herrador, que amb Això té cony/a, l'espectacle que van pujar l'any següent als escenaris: «Una obra plàstica i minimalista, plena de sensacions, colors, textures i visions», per dir-ho en les exactes paraules de la companyia, que s'estrena el 13 de febrer al Comunal.

Sent% –el títol, ja ho veuen també és 100% líquid– consisteix en una col·lecció de coreografies que funcionarien cadascuna com un miniespectacle independent, diu Vega. Per a aquesta nova aventura escènica –la sisena en els seus 14 anys de vida– Líquid Dansa s'ha envoltat d'amics i coneguts: la ballarina Emma Riba els ha regalat una coreografia sobre el sentit del tacte; la directora Ester Nadal, una altra escena sobre el de l'oïda –a cmpte, per cert, dels canons de so que utilitzaran els Mossos–, i el mateix Vallès els ha escrit un text sobre l'olfacte. A més, l'artista plàstica Anna Mangot i el fotògraf Eduard Comellas han participat en l'escenogfrafia, i la directora Irina Robles hi posa la veu en off –perquè Sent% té fins i tot veu en off. Serà, insistim-hi, un muntatge essencialment ballat, però no només ballat. ¿Per què? «Perquè ens venia de gust i tocava, però també perquè ens han fet veure, amb raó, que al país ja hi ha moltes companyies de teatre, però en canvi no n'hi ha cap de dansa». Doncs és veritat. Per cert: a Vega i Pérez les acompanyaran a l'escenari Anna Frases –l'altra líquida titular– i Judit Villaró, que torna a la casa mare. Ja ho saben: el 13 de febrer, al Comunal; i l'entrada, 10 euros.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT