PUBLICITAT

Un altre aprovat justet

  • El Consell d'Europa no es pronuncia sobre set apartats per manca d'elements de judici
  • I adverteix que l'absència d'informació no és compatible amb el compromís contret
 
yayos
 
GLÒRIA GURDÓ.
ESCALDES-ENGORDANY

El Comitè europeu de Drets Socials del Consell d’Europa (CoE) va fer públiques aquesta setmana passada les conclusions de la sisena avaluació del compliment de la Carta Social europea revisada que Andorra va signar el 12 de novembre del 2004. En l’informe que analitza 19 situacions corresponents a set articles de la Carta, el Comitè conclou que Andorra en compleix nou però en suspèn tres, mentre que no pot pronunciar-se sobre les set restants per manca d’informació. I això que a l’abril de l’any passat el Comitè va enviar una carta al Govern demanant informació suplementària per a l’article 23 que es refereix al dret de les persones grans a una protecció social; i als articles 12/1 i 13, que es refereixen al dret a la seguretat social i al dret a l’assistència social i mèdica.
Així mateix, de la lectura de l’informe se’n extreu que tant preocupant l’absència d’informació en aquests set apartats com els tres suspensos que el Comitè dóna a Andorra en no poder garantir condicions de treball segures i saludables als empleats de la llar, no prevenir adequadament el tabaquisme i els accidents o no garantir l’assistència d’emergència per als no residents. En aquest últim punt, l’informe recull que a Andorra es dóna atenció d’emergència a qualsevol persona no resident per un màxim de set dies, fins que aquesta deixi el Principat per anar a un altre país veí i constata que «com que la llei fixa un límit de durada sense tenir en compte les circumstàncies individuals, no assegura que tots els estrangers puguin rebre assistència social i d’emergència mèdica fins que ho necessitin».

moltes llacunes / Sigui com sigui, les conclusions de la sisena avaluació no són gaire més bones que les de la cinquena, publicades el gener de l’any passat. Si Andorra torna a aprovar l’examen amb nou conclusions favorables aquesta vegada la falta d’informació es fa notar molt més i afecta capítols tan importants com ara el sistema de Seguretat Social pel que fa als riscos coberts i al finançament de les prestacions, el caràcter de suficiència de les mateixes, la igualtat de tracte i la consolidació dels avantatges adquirits per als treballadors temporers, el dret a l’assistència mèdica, el dret a beneficiar de serveis socials de qualitat, la participació de les Organitzacions no governamentals i altres organismes privats en la prestació de serveis socials i serveis a la comunitat, el dret de les persones grans a la protecció social, la prevenció dels maltractaments a la gent gran, i el dret a la protecció contra la pobresa i l’exclusió social.
El Comitè considera que «l’absència de les informacions demanades és incompatible amb l’obligació d’Andorra de presentar-la en virtut de la Carta Social» i recorda que «el Govern té la obligació de presentar les informacions requerides en el proper informe». A més, també adverteix en alguns dels apartats que en el cas de no rebre contesta es veurà en l’obligació de donar una conclusió de no conformitat. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT