PUBLICITAT

Aquesta Copa serà històrica

  • Els dos millors equips de la categoria fins a dia d'avui, River MoraBanc i Quesos Cerrato, lluiten per un títol que mai han aconseguit en l'Adecco Or
IVÁN MOURE
ANYÓS

Periodic
Peñarroya, Solana, Garbajosa i Lezcano, ahir amb les equipacions i la Copa, en la presentació a AnyósPark Foto: àlex lara

Fa catorze mesos que el River Andorra MoraBanc milita en l'Adecco Or i en cap moment s'ha desprès del lideratge en lliga. Com a molt l'ha compartit. Això l'ha permès optar als dos títols, però aquests es resisteixen. Al curs passat, la Copa es va escapar a Burgos després d'una primera volta immaculada; l'ascens directe va volar al mateix lloc en l'última jornada de la fase regular i també en el cinquè partit del play-off amb derrota a casa davant el Lucentum. Per a més inri, el River és l'únic equip de la història del bàsquet espanyol que juga quatre finals de Copa seguides, però les tres primeres s'han resistit.

La història recent del Palència no té un guió tan pel·liculer perquè no ha tingut cap títol a tocar, tot i que en els darrers anys està sent un equip amb pressupost i potencial per tenir en compte. L'última vegada que va celebrar un títol va ser l'any 2008, quan va aconseguir el doblet a la LEB Plata. Aquesta és la cinquena temporada a Or i la primera vegada que es guanya el dret a jugar el torneig del KO com a primer o segon classificat de la primera volta.

Així doncs aquesta nit hi ha una cita històrica perquè un d'aquests dos clubs, els millors de la categoria fins a dia d'avui, podrà conquerir un títol que cap dels dos té a les seves vitrines. Un títol que va arribar ahir al Principat de mans d'un teloner de luxe com és Jorge Garbajosa, igual que sempre, amb la seva barba de tres dies, la seu cabell mig llarg- mig arrissat, la mirada profunda però sense vestir de curt. El metres de cerimònies augura un cap de setmana especial «perquè hi ha la final d'aquesta copa i el dilluns, el sorteig del Mundial 2014 d'Espanya a Barcelona». Garbajosa va repartir un desig i un consell: «Estem davant dos equips que han apostat fort per jugadors nacionals de referència i que segur que oferiran un gran espectacle a la pista. Per la meva experiència, en una final, el que més fidel és a si mateix i al seu estil és qui té totes les de guanyar».

La Copa se li resisteix al River MoraBanc però per a Peñarroya aquest factor no ha de jugar en contra: «¿Si a la quarta va la vençuda? Jugarem amb el mateix compromís que les tres anteriors, que és el de guanyar. Quan jo era jugador, i també ara, sabia que no cada any es pot jugar la Copa. Tinc ganes de que es vegi un bon partit i de que la nostra afició s'endugui una alegria».

Peñarroya va voler evitar pronunciar les paraules ervis i pressió. Per la història que arrosseguen els de Peñarroya amb aquest títol, per jugar a casa i per portar el paper de favorit. El tècnic manresà només parlava «d'il·lusió per jugar demà», de «gaudir». No li cal dir més per endollar als seu vestidor.

Natxo Lezkano va tornar a exhibir el paper de David contra Goliath. Sobretot va demanar als seus jugadors «arribar vius al tram final» i després de tirar mil i una floretes al River MoraBanc –com també va fer Peñarroya amb el Palència– va pronosticar que «igual juguem el partit a un ritme que no ens agrada i haurem d'adaptar-nos».

Els dos entrenadors han hagut de conviure amb la infermeria en els últims dies. Peñarroya amb atenció sobretot a Zengotita, qui ha tingut un tractament especial per superar lesseves molèsties i que entrena amb el grup des de dimecres. La resta no preocupa gaire: «L'equip està bé», va tranquil·litzar.

Lezkano també ha estat pendent de Garrido i Barbour però ell va ser encara més clar: «Per a aquests partits, les molèsties es deixen a l'hotel. Ningú té excusa per això». Promet guerra.

I hi haurà perquè juguen l'equip que més anota de la categoria contra el que menys punts encaixa. El millor jugador en valoració de la categoria com és Jordi Trías contra un aspirant, Urko Otegui, i dos ex com són Roger Fornas i Albert Moncasi.

El darrer precedent, el 71-68 en lliga jugat el passat 8 de novembre al Poliesportiu, promet una lluita igualada. Llavors el River MoraBanc va dur la iniciativa però va haver de patir per vèncer. Avui s'espera una batalla similar al parquet però amb una petita diferència: l'equip de Peñarroya substitueix el blau que el vesteix per una equipació especial tricolor. Avui juga tota Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT