PUBLICITAT

La Seu tindrà aquest any un centre de testatge de la raça bruna

  • Ordeig defensa la necessitat de mantenir el laboratori de sanitat
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Un ramat de vaques Foto: TONY LARA

El diputat de CiU i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va anunciar ahir durant la Comissió d'Agricultura del Parlament que el Govern ja disposa d'un projecte per dur a terme una inversió de més de 110.000 euros a l'Escola Agrària de la Seu per tal que aquest any posi en funcionament un centre de desenvolupament i testatge de la raça bruna del Pirineu. Batalla va fer aquest anunci en resposta a una proposta de resolució del PSC en defensa de la continuïtat a l'Alt Urgell del Laboratori de Sanitat Ramadera, l'activitat del qual serà traslladat a Lleida. El diputat de CiU va acusar el diputat socialista, Òscar Ordeig, «d'utilitzar el Parlament per reproduir els debats de l'Ajuntament per interès partidista».

El PSC ha portat al Parlament una proposta de resolució per instar el Govern a mantenir l'activitat del laboratori de sanitat ramadera a la Seu d'Urgell, després que el conseller Pelegrí anunciés el novembre passat la intenció del departament de traslladar-lo a Lleida. El diputat socialista va acusar ahir CiU de «mantenir un cop més la seva ofensiva de retallades i greuges al territori votant contra una iniciativa que pretén defensar l'economia del Pirineu» i va afegir que «també un cop més, el Govern ha obtingut la complicitat d'ERC i el PP, abstenint-se en el vot a la nostra proposta».

El diputat de CiU va explicat que la decisió del Govern de reubicar els laboratoris de Sanitat ramadera de tot el país –set en total– a les instal·lacions que deixarà lliure l'IRTA al campus universitari de la Universitat de Lleida, té com a objectiu aconseguir «una major eficiència, una major seguretat, una resposta més adequada i una major qualificació tècnica del laboratori». En aquest sentit, va subratllar que aquest «no és un debat territorial, és un debat de model de sanitat animal» i va posar com a exemple el fet que «la majoria de països europeus tenen un sol laboratori centralitzat».

Altrament, va subratllar que amb el nou projecte del Govern «s'amplia l'activitat que fa dos anys va rebre l'escola agrària amb l'arribada de l'Escola Eqüestre de Catalunya» i va assegurar que «si realment volem que en l'àmbit de la recerca hi hagi un valor afegit cal fer investigació i desenvolupament de les races i això és el que farem». «Una inversió d'aquest tipus dona valor afegit», va concloure. Així mateix, va remarcar que les tres persones que treballaven al laboratori de la Seu d'Urgell «continuaran treballant en altres tasques del Departament d'Agricultura a l'Alt Urgell i ho faran amb la mateixa categoria laboral».

25 anys / Ordeig va recordar que el laboratori de sanitat té més de 25 anys de servei al Pirineu i cada any realitza unes 100.000 proves analítiques o certificats que asseguren la salut i seguretat animal. Així, va sentenciar que es tracta de l'únic laboratori que queda en tot l'Alt Pirineu i Aran i va advertir que amb el seu trasllat «s'està perjudicant especialment l'economia d'aquestes comarques, en què el sector agroalimentari és estratègic, i agreuja encara més els dèficits territorials». En aquest sentit, Batalla va assegurar que el fet de traslladar el laboratori a Lleida «no afecta en cap cas al ramader ja que els animals no viatgen, ni els ramaders ni els veterinaris, viatja la mostra i això fa que el resultat final per als ramaders sigui el mateix estigui on estigui el laboratori».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT