PUBLICITAT

Xarxes de calor a Escaldes aprofitant l'aigua termal

  • FEDA confia enllestir els seus projectes en un termini de 4 o 5 anys
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cinca i la cònsol, Trini Marin, signen l'acord, ahir al Comú d'Escaldes Foto: ÀLEX LARA

Escaldes-Engordany va fer un pas endavant ahir per tal de convertir-se en productora d'energia, i d'una manera respectuosa amb el medi ambient. El comú va signar un acord amb FEDA per accedir a que aquesta pugui iniciar al llarg del 2014 estudis que determinin les necessitats de calor dels diferents nuclis de la parròquia, i veure així «on té sentit desenvolupar-hi xarxes de calor», va manifestar el director de la parapública, Albert Moles. Aquestes xarxes es nodririen a través de centrals de cogeneració, de biomassa o de la pròpia aigua termal que defineix la parròquia.

Els estudis permetran tenir les zones definides per tal de, a partir ja del 2015, començar a tirar endavant projectes de xarxes de calor, els quals podrien ser una realitat en un termini d'entre quatre i cinc anys, va assegurar Moles. El director de la parapública va reconèixer que no tota la parròquia és apte per aquest tipus de projectes, i que els interessa sobretot les zones de molta despesa energètica i també les que encara estan per desenvolupar, com el Clot d'Emprivat, on les galeries tècniques ja estaran preparades gràcies a acords signats entre les dues parts els darrers anys.

El ministre de Finances i president del consell d'administració de FEDA, Jordi Cinca, que va ser l'encarregat de signar el conveni acompanyat de la cònsol escaldenca, Trini Marin, va exposar que aquests estudis s'estan fent en paral·lel als canvis legislatius en la Llei de l'Energia. Uns canvis que han de permetre l'entrada de capital privat en la producció elèctrica, també en aquests projectes que es volen desenvolupar a Escaldes. Pel que fa al calendari, «els propers dos o tres mesos es presentarà el projecte de llei». Cinca va assegurar que estan «al final de la recta final» tant pel que fa a la llei marc com pels reglaments que desenvoluparan l'activitat.

El conveni és el primer dels que la parapública vol signar amb els set comuns per tal de definir opcions d'inversió i de projectes. Es vol arribar al 30% de producció pròpia d'energia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT