PUBLICITAT

Els funcionaris es manifesten, el Govern es manté impassible

  • Una vintena de duaners «boicotegen» la seva Diada, amenacen amb una vaga i amb la Justícia
  • Martí lamenta el comportament dels funcionaris i diu que «no aconseguiran el que es proposen»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A dalt, un moment de la celebració de la Diada, a baix, a la galeria, la reivindicació del sindicat dels duaners, ahir Foto: TONY LARA

Primer capítol del que va camí de ser un dels culebrots d'aquest any. Aprofitant el ressò de la Diada de la Duana, que se celebrava ahir amb tot el caràcter institucional possible, una vintena de duaners es van manifestar a les portes de l'Art Hotel, on s'havia convocat al cos, als seus directius i també al propi Govern. Sota el lema Víctimes de la mala gestió política, (la mateixa pancarta que a les manifestacions sindicals dels darrers anys), van mostrar el seu desacord amb la proposta de modificació dels complements de jubilació dels funcionaris que precisament ahir el Govern va presentar a la comissió consultiva i als diferents representants dels sindicats. Els manifestants van clamar públicament contra el Govern demòcrata, van amenaçar amb la vaga i amb acudir a la Justícia. Però a dins de l'hotel, el Govern, impassible, va mantenir la celebració igual que els darrers anys. I va mostrar-se contundent: «No aconseguiran el que es proposen», a paraules del propi cap de Govern, Toni Martí.

El cap de Govern va assegurar que «no pot entendre com unes reivindicacions laborals, per molt legítimes que puguin ser, deixin en segon pla el dia de la Duana». Va parlar de «boicot» i va deixar clar que, tal i com ve reiterant els darrers mesos de negociacions, el Govern reformarà el complement de jubilació dels treballadors «perquè no podem fer una altra cosa».

Però els representants sindicals no ho veuen de la mateixa manera. Consideren la proposta «inassumible», va manifestar Joan Seguí, president del Sindicat de Funcionaris de Duana. Seguí, que ahir va estar acompanyat a la manifestació per representants dels sindicats policials i del cos penitenciari, va assegurar que la unió entre els funcionaris és total, perquè «no hi ha res que uneixi més que un enemic comú».

Amb tot, i en el caliu d'aquesta reivindicació al carrer, Seguí va assegurar que l'opció de vaga «està sobre la taula» i que ja s'estan assessorant legalment per portar la reforma de la llei a la Justícia. Se centraran en el fet que cap dels darrers Governs s'ha nodrit mai d'un fons de pensions, un fet que defineixen com «una vergonya». En total falten 280 milions d'euros, va informar.

D'altar banda, el duaner considera que cal «una oposició forta» per fer fora l'actual partit a les properes eleccions generals.

Compensacions socials / En el marc de la manifestació també va parlar el portaveu de la Plataforma de Funcionaris i també duaner, Gabriel Ubach, que va lamentar que el Govern tracti als funcionaris «com a números» i que siguin «una moneda de canvi per poder implantar l'IRPF». Segons Ubach, si no hi ha hagut acord ha estat «perquè no han volgut ells», en relació al Govern, el qual «ha imposat» el seu posicionament. La Plataforma ja havia cedit en reclamar compensacions econòmiques en relació a la pèrdua de condicions de les jubilacions, i demanava a canvi compensacions laborals i socials. «Però llavors el Govern va posar una paret» i va declinar seguir negociant, va assegurar,

Minuts després, i durant la celebració de la Diada (amb una sala més buida que en edicions anteriors), el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va respondre a aquesta demanda. «Els avantatges socials tenen un cost», va manifestar, i són difícils de gestionar «en una Administració amb un important volum de treballadors i amb realitats tan diferents». En qualsevol cas, és un tema que s'ha de tractar a la futura i anunciada reforma de la Funció Pública, va assegurar el ministre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT