PUBLICITAT

LdA acusen el Govern de fer un canvi institucional encobert

  • Entenen que el debat de les competències ha de passar per les urnes
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gallardo i Costa compareixen, ahir, per donar la visió de LdA Foto: ÀLEX LARA

Liberals d'Andorra (LdA) consideren que la negociació de les competències i transferències comunals, tal i com s'ha plantejat, representa una «reforma institucional encoberta». Així ho va explicar ahir el president del partit polític, Jordi Gallardo, entenent que la proposta feta pel Govern suposa un «intent de control» als comuns.

Els Liberals defensen que una reforma d'aquest calat cal que sigui referendada, que la ciutadania s'hi pronunciï. Per això entenen que caldria posposar el debat per després d'unes eleccions en què els partits que vulguin aquesta reforma la duguin al programa i l'expliquin clarament.

En aquest sentit, LdA defensa que els comuns han de continuar tenint el «paper important de proximitat», i el debat s'hauria de centrar en les competències que hi ha «duplicades» i aquelles que els comuns han anat assumit perquè hi havia «un buit» i la bonança econòmica els ho permetia. Així mateix, entenen que la negociació no s'ha encarat de manera adequada i que «no té sentit» tal i com s'ha fet, pactant primer una retallada de les transferències. Això és «començar la casa per la teulada», va manifestar Gallardo.

ALTRES CRÍTIQUES / Les crítiques al Govern no van acabar aquí. Gallardo va qualificar de «populisme» que es digui que es tancarà la liquidació de l'exercici 2013 amb superàvit, ja que aquest s'aconsegueix, en bona mesura, pels 40 milions d'euros que s'han agafat d'Andorra Telecom, i això és «com fer-se trampes jugant al solitari».

Així mateix, el president de LdA va lamentar que el sector bancari i financer s'hagi «beneficiat» de la «transformació» del marc fiscal, veient reduïda la pressió fiscal per imposició indirecta. En aquest punt, tot i aplaudir que s'hagi modificat l'IGI per a les estacions d'esquí, els liberals lamenten que «s'ha perdut una oportunitat per fer justícia» i mantenir el mateix nivell de pressió fiscal que abans de l'entrada en vigor d'aquest impost en altres «sectors estratègics», com són determinats comerços, l'hoteleria i la restauració.

Parlant dels pressupostos i les finances públiques, Gallardo també va qüestionar les polítiques de promoció turística, i tot i reconèixer els esforços realitzats en aquest camp per Andorra Turisme, creu que és moment d'avaluar si s'estan complint els objectius, ja que el nombre de visitants continua davallant.

EN POSITIU / Si s'és bo per criticar, també cal reconèixer quan les coses es fan bé. Així, els Liberals van aplaudir que s'aposti per continuar la desviació de Sant Julià de Lòria, que és «important i necessària», segons Gallardo. Igualment, el secretari general, Ferran Costa, va felicitar el Grup Parlamentari Demòcrata per haver impulsat la proposició de llei de partits polítics, tot i que va lamentar que no s'hagués fet un «esforç més per anar a veure també les formacions sense representació institucional».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT