PUBLICITAT

Els negocis immobiliaris, els que gaudeixen de millor salut

  • El sistema financer va perdre vuit establiments l'any passat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home passa per davant l'aparador d'una immobiliària Foto: TONY LARA

El 2013 es va tancar amb un total de 7.385 establiments al país, el que representa un increment del 2,9% respecte a l'any anterior, quan n'hi havia 7.178. Tal i com exposen les dades del Departament d'Estadística fetes públiques ahir i que a mitjans de mes ja va voler destacar el Govern, el 2013 frena la tendència de pèrdua de negocis d'ençà l'inici de la crisi econòmica. De tots els sectors d'activitat, l'immobiliari, acompanyat del d'educació, són els que més van créixer respecte al 2012.

Concretament, el sector que Estadística defineix com Activitats immobiliàries i de lloguer; serveis empresarials, va guanyar 124 nous negocis l'any passat, el que suposa un increment del 10%. Es tracta d'un sector que ja representa el 18,3% del total d'empreses del país.

Pel que fa l'Educació, va guanyar 10 nous negocis, passant dels 67 als 77. Tot i que l'augment en xifres és més baix, en percentatges és el sector que més va créixer al 2013: gairebé un 15%.

Si s'analitzen la resta d'activitats empresarials, totes van presentar xifres positives l'any passat a excepció del sector de la construcció, que va caure un 0,3%, el de transport,emmagatzematge i comunicacions, que va reduir-se en un 2,2% i el sistema financer, un 2,4%. A aquests també se li ha d'afegir el sector que Estadística catal·loga com Sense activitat declarada, que va caure un 12,2%.

La distribució en general de l'activitat empresarial al país està dominada pel sector Comerç i reparació de vehicles de motor, que representa en 34,7% del total de negocis, seguida del sector immobiliari i de l'hoteleria. Segons les dades d'Estadística, el sector hoteler compta amb 985 establiments, 33 més que l'any anterior.

També presenten un augment destacat les empreses destinades a la indústria manufacturera. N'hi ha 338 al Registre de Comerç i Indústria, 21 més que un any enrere.

Durant l'any 2013 es van donar d'alta un total de 717 establiments, el que suposa 167 altes més que durant 2012, un 30,4%. Aquest increment s'ha concentrat principalment en el darrer trimestre de l'any, superant les altes produïdes en el mateix període dels anys anteriors.

La caiguda del sistema financer / Un dels sectors que està perdent dimensions en nombre de negocis oberts és el financer. Actualment hi ha comptabilitzats 161 establiments, quatre menys que al 2012 i vuit menys que al 2010. Això serien els números nets, però si el que s'analitzen són les altes i baixes del 2013, aquest sector va tenir quatre altes i vuit baixes. És el sector que en percentatge va registrar més baixes.

bona nota al procediment simplificat / D'altra banda, des del setembre del 2012 es va iniciar l'aplicació del nou procediment simplificat dels tràmits per a l'obertura d'un nou comerç. En aquest sentit, durant el 2012 es va constatar un augment de les «reserves de nom comercial», tràmit previ a tota nova obertura de comerç, de l'ordre del 16%, mentre que per les comptabilitzades durant el 2013 l'augment es va situar en un 26% respecte al 2012. Arran de l'aplicació del nou procediment que simplifica els tràmits de comerç, es constata un augment en el nombre de tramitacions, passant de les 1.654 del 2012 a les 2.013 de l'any 2013, és a dir, un 22%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT