PUBLICITAT

Entitats animalistes espanyoles truquen la porta de Naturlàndia

  • La FAAD i el parc d'animals arriben a un acord per portar 10 cérvols provinents d'un zoològic il·legal
  • L'entitat vol mantenir la col·laboració perquè «tenen les condicions i instal·lacions adequades»
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
En primer pla, un dels muflons que hi ha actualment al parc d'animals, aquest gener Foto: ÀLEX LARA

La FAADA (Fundació espanyola per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) va visitar un dia d'incògnit les instal·lacions del parc d'animals de Naturlàndia, inaugurades el passat estiu. El motiu de la visita va ser comprovar in situ com era l'espai del parc, com es distribuïen les zones per a cada espècie i de quina manera eren tractades pels seus cuidadors. El resultat del viatge a Andorra va ser satisfactori: poc després van posar-se en contacte amb Naturlàndia per iniciar una col·laboració per tal de cedir-los animals. Els primers fruits d'aquest acord es veuran aquesta primavera, en què arribaran al parc lauredià tres cérvols comuns mascles i set femelles, procedents d'un parc de Lleida il·legal i que la Generalitat de Catalunya té requisats.

I és que un dels principals objectius d'aquesta associació animalista és denunciar i rescatar animals que es troben en situacions de risc. En el cas d'aquest parc lleidatà es tractava «d'un particular que tenia animals però no tenia permís, els tenia tancats però no ho tenia registrat com a nucli zoològic», tal i com va explicar Júlia Harbison, del departament de Fauna Salvatge de la FAADA. Després de ser requisats «vam estar buscant diferents nuclis, però o no acceptaven tants animals o no tenien les condicions necessàries».

Va ser llavors quan van decidir sortir de les fronteres espanyoles i trucar la porta de Naturlàndia, «perquè tenen les instal·lacions i condicions adequades», va assegurar Harbison.

Un període «a prova» / La desena de cérvols que arribaran a l'abril són la primera pedra d'aquest acord, segons la voluntat de l'entitat animalista espanyola. Tal i com van reconèixer, els costa trobar llocs on poder portar els animals que han quedat confiscats o que s'han quedat sense casa, a causa del tancament de zoològics degut a la crisi econòmica o a la mala gestió dels seus propietaris. Ara mateix, però, el parc lauredià està «a prova». És a dir, va explicar Harbison, controlaran com gestionen l'arribada d'aquests nous animals i com els cuiden els propers mesos. Si els és satisfactori tot aquest tracte la intenció és seguir-los oferint animals que s'adaptin a les condicions climàtiques i d'espai de Naturlàndia.

Però per altra banda hi ha la voluntat del propi parc d'animals lauredià. I és que tal i com exposa el seu director, Miquel Naudí, es tracta d'una instal·lació que té poc més de mig any de vida i volen fer les coses a poc a poc, veient com van evolucionant les espècies actuals i també com es gestionen les noves arribades, com els 22 nous animals que van arribar al mes de desembre (11 muflons, quatre cabirols, quatre daines i tres cabres hispàniques). Actualment el parc compta amb una quarantena d'animals amb els llops, els cérvols, les daines i els ossos com a principals reclams turístics.

I per altra banda, també hi ha espècies ofertes que tenint en compte el clima andorrà les han hagut de rebutjar. Per exemple, han hagut de dir que no a l'arribada de zebres.

Pel que fa al cost econòmic de tota aquesta operació de cessió d'animals, Harbison va explicar que ara s'han de posar d'acord la Generalitat, que és la propietària d'aquests animals sense amo, i Naturlàndia. Però en principi l'únic cost és el del transport fins al parc, i seran els lauredians qui l'assumiran.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT