PUBLICITAT

Els duaners es concentraran dilluns per boicotejar l'acte oficial de la diada

  • Ubach diu que el Govern «fa servir de moneda de canvi» els funcionaris per poder «encolomar l'IRPF»
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Membres del sindicat de duaners repartint tríptics informatius per protestar contra les retallades. Foto: ÀLEX LARA

Comencen les protestes en contra de la reforma de les jubilacions dels funcionaris. El dilluns és el Dia de la duana però la gran majoria de duaners no assitiarà a l'acte oficial que tindrà lloc a la tarda a l'Arthotel. Per contra, tal i com va explicar ahir el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, els treballadors de la duana es concentraran davant de l'hotel, «amb l'objectiu de boicotejar l'acte».

Ubach va explicar que «hem enviat una carta a tots els afiliats i simpatitzants convocant-los a partir de les 18 hores» i un cop allà «llegirem un manifest deixant clara la postura pel que fa a la reforma de les pensions». El secretari general va subratllar que «defensarem els nostres drets amb ungles i dents», tot i que també va parlar de què la situació és reconduïble si el Govern adopta un canvi d'actitud».

EL CONSENS / Ubach es va mostrar sorprès i contrariat en veure que finalment «el Govern ha decidit tirar pel dret», i més tenint en compte que segons el secretari general, després de les diverses negociacions, «faltava poc per arribar a un consens». Segons Ubach «ja havíem acceptat la retallada del 13% de les prestacions i a canvi demanàvem compensacions socials i laborals».

És en aquets punt en el qual el secretari general és qüestiona perquè el Govern s'ha enrocat «creant un mur». Per a Ubach «l'única explicació» que hi veu és que l'Executiu està pressionat pels «poders fàctics» del país i que estan fent servir els funcionaris com a «moneda de canvi per poder encolomar l'IRPF» – un IRPF que per altra banda va tractar de «totalment injust» i que «acabarà pagant la classe mitjana».

Segons el secretari general de l'USdA, només s'entén que «l'expol·li de les jubilacions s'hagi d'aprovar abans que l'impost, perquè ja ho havien pactat així abans». El representant dels funcionaris sindicats va dir que abans de tocar la Llei de la funció pública «cal una llei de responsabilitat política i una llei d'incompatibilitats», sinó, «tot plegat acaba sent una pantomima». Ubach, però, va voler concloure apostant per l'optimisme i reiterant que creu que «la situació és reconduïble, sempre i quan el Govern no tracti les persones com a números bancaris sinó com el que són, persones».

Per altra banda, dilluns també serà el dia en qual es reunirà la Comissió Consultiva que haurà d'emetre l'informe (no vinculant) sobre la reforma dels complements de pensió dels funcionaris i a la tarda, el Govern presentarà el projecte legal als sindicats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT