PUBLICITAT

Els cònsols rebutgen que el Govern els coordini les competències

  • No cediran si no se'ls garanteix la prestació de serveis al ciutadà
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols de les set parròquies reunits ahir a l'Alberg de la Comella Foto: TONY LARA

Els cònsols es van reunir ahir a l'Alberg de la Comella per analitzar la proposta del Govern en matèria de competències i transferències. I van concloure que «els comuns no accepten la proposta de coordinació feta pel Govern donat que s'establiria una relació jeràrquica, contrària a la Constitució», segons van anunciar en un comunicat ja que també van acordar no fer més declaracions sobre la reunió. De fet, aquesta conclusió ratifica el rebuig dels cònsols a la proposta del Govern, i reitera el seu posicionament de no acceptar un altre tracte que el d'igual a igual, cosa que els confereix la Constitució en garantir-los l'autogovern. Els cònsols també van reiterar la voluntat de continuar treballant en les competències establertes en l'article 80 de la Constitució o sigui, el cens de població, el cens electoral, la participació en la gestió del procés i administració electorals, les consultes populars, el comerç, la indústria i les activitats professionals, la delimitació del territori comunal, els béns propis i de domini públic comunal, els recursos naturals, el cadastre, l'urbanisme, les vies públiques, la cultura, els esports i les activitats socials, i els serveis públics comunals. I van concloure que en aquest apartat «no es plantegen majors problemes» però que «cal continuar treballant en la col·laboració institucional i en mancomunar serveis».

No obstant això, també van matisar que «pel que fa al cens electoral i l'establiment de col·legis electorals, els comuns aposten per mantenir la competència i proposen modificar la Llei del règim electoral i del referèndum» per facilitar la logística dels col·legis. I és que ara per ara, les meses electorals només poden estar integrades per membres de la corporació cosa que en limita el nombre. Per això, proposen que «els comuns facilitin la logística dels col·legis però que aquests vagin a càrrec de la ciutadania», tant per a la presidència de la mesa electoral com per al control del desenvolupament de la jornada «com succeeix als països del nostre entorn».

En quant a les competències assumides pels comuns en virtut de l'article 4.14 de la Llei Qualificada de Delimitació de Competències comunals que estableix «la realització de qualsevulla activitat i prestació d'altres serveis públics que siguin adients per a la satisfacció de les necessitats i interessos de la comunitat parroquial»; els cònsols van acordar que «els comuns estan disposats a cedir-les o exercir-les de manera compartida, sempre i quan el Govern es comprometi a prestar-les de manera més eficient». I van argumentar que «a títol d'exemple hi ha el transport públic comunal, el Servei d'Atenció Domiciliària o les escoles bressol».

Els cònsols van advertir que «en cap cas els comuns acceptaran cedir competències que estimen essencials per a la comunitat si no hi ha la garantia del Govern que es continuaran prestant». Per últim, també van acordar demanar una reunió amb l'Executiu «el més aviat possible» per exposar «l'opinió en aquesta matèria i proposar l'anàlisi de les competències, article per article». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT