PUBLICITAT

L'auditoria de la CASS recomana fixar un topall econòmic per a les baixes

  • Per frenar el dèficit sanitari, també proposa establir pensions màximes i apujar les cotitzacions
  • Crear un fons de garantia de cotitzacions i millorar la comunicació amb la població, d'altres consells
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'oficina d'atenció al públic de la CASS, a la seva seu central Foto: TONY LARA

La delegació de la Missió Nacional de Control dels Organismes de Seguretat Social francesa (MNCOSS), va presentar dimecres els resultats de l'auditoria encarregada pel Govern per millorar la gestió interna i el funcionament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). En total són una cinquantena de recomanacions, una part de les quals van encarades al treball indispensable que cal dur a terme per reduir els importants dèficits que acumula la branca malaltia. En aquest sentit, els auditors francesos recomanen establir uns topalls màxims de pagament de baixes mèdiques, pensions de jubilació i la resta de pensions que assumeix diàriament la seguretat social.

En el cas de les jubilacions, la reforma de la llei de la CASS que ha elaborat el Govern ja estableix mesures per limitar les pensions més altes. Però el que han proposat els auditors francesos, segons fonts presents a la reunió amb el Consell d'Administració, és incloure límits màxims també en els salaris que ha d'abonar la seguretat social a la població en situacions de malaltia comuna o accident laboral, per exemple. Una xifra que en el cas de malaltia actualment representa el 70% del sou de l'assalariat, però que evidentment s'eleva a quantitats massa elevades segons el parer dels auditors quan parlem de sous molt alts, i més si les baixes s'allarguen en el temps.

Seguint amb les recomanacions, i encara dins les mesures per reduir el dèficit de la branca salut, els auditors reforcen també la necessitat que cal apujar les cotitzacions, una mesura que el Govern assegura que s'haurà de plantejar un cop passada la crisi econòmica.

Però no totes les recomanacions de la branca general van encarades a reduir la despesa sanitària. La MNCOSS també exposa que caldria crear un fons de garantia de cotitzacions per a les empreses que fan fallida i que deixen de pagar a la seguretat social.

En qualsevol cas, la MNCOSS deixa clar en la seva auditoria (que encara es troba en fase d'esborrany), que qualsevol mesura requereix d'una «fase d'acompanyament», és a dir, no implementar-ho d'un dia per l'altre i a més a més fer-ne un seguiment constant.

D'altra banda, els auditors francesos també exposen que la CASS no ha tingut al llarg dels anys «orientacions polítiques» i que hagués hagut d'estar més marcada per l'Executiu i el Consell General.

Millorar la comunicació / Ja entrant més en l'aspecte del funcionament intern de la parapública, l'informe de recomanacions exposa la necessitat de millorar la comunicació amb la població. Considera que el llenguatge que empra en l'actualitat és «massa tècnic». A més, proposa facilitar el feedback a través del telèfon mòbil, per exemple enviant SMS informatius o de servei als assegurats.

I no només s'ha de millorar la comunicació amb els usuaris. També amb els metges, i més arran de les darreres polèmiques i descontentament del col·lectiu. Caldria crear un departament «dedicat a la relació amb facultatius», exposen. Paral·lelament, s'hauria de millorar el contacte amb els agents implicats en la Salut, com el SAAS o el propi ministeri

En aquest apartat, però, l'auditoria no només recomana, sinó que també felicita la CASS pel contingut de la seva pàgina web, molt més clar i extens que el de la seva homòloga francesa, asseguren.

MASSA EVENTUALS / Finalment, i pel que fa l'anàlisi dels treballadors i de la manera de funcionar de la parapública, la MNCOSS recomana fer un projecte d'empresa que defineixi millor el repartiment de les tasques i optimitzar els circuits actuals. També en aquest sentit troben a faltar «una supervisió present dels circuits i de la gestió interna», apunten les fonts presents a la reunió.

En relació al personal actual, consideren que cal redefinir l'organigrama. També exposen que la CASS hauria de reduir el nombre de personal eventual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT