PUBLICITAT

Retrospectiva a les llevaneus

  • Nou màquines, algunes amb més de mig segle de vida, s'exposen aquests dies per tot el país
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Garcia observa la màquina llevaneu exposada davant del Comú de la capital, ahir Foto: TONY LARA

No s'espantin aquests dies, mentre passegen o condueixen pel país, si es troben màquines llevaneus aparcades a la calçada. No, no és que Andorra s'estigui preparant per lluitar contra una nevada de dimensions descomunals (que també podria ser, donades les previsions meteorològiques pels propers dies), sinó que s'hi han instal·lat amb l'objectiu d'escalfar motors cara el Congrés de Viabilitat Hivernal del 4, 5, 6 i 7 de febrer. És a dir, es tracta d'una exposició «per començar a donar ambient i animar a la gent del país», va manifestar el cap d'àrea del COEX, Jordi Garcia.

És curiós veure l'evolució d'aquests artilugis els darrers 60 anys. Si es vol fer per ordre cronològic el primer que cal visitar és el que s'ha instal·lat a la rotonda de Prada Casadet, el qual data del 1957. Més de mig segle de vida traient neu per obrir carreteres. Neu o d'altres elements, en el cas de la màquina que s'exposa davant del Comú d'Andorra la Vella, comprada al Canadà de segona mà l'any 1972. És una llevaneu amb una potent turbina «que pot engolir pedres i troncs sense que es malmeti», va explicar Garcia. Les llevaneus actuals ja no estan preparades per suportar aquests elements, però llavors era necessària per lluitar contra l'allau de Soldeu.

A més a més, a l'exposició també es pot veure la màquina que usa el COEX per obrir el Port d'Envalira en només mitja hora, «Una tipologia de la qual només n'hi ha tres a tota Europa», va assegurar Garcia.

El cap d'àrea del COEX, aprofitant que també és responsable tècnic del Congrés, va exposar en relació a aquest esdeveniment que Andorra és «un petit país però amb una llarga tradició sobre viabilitat que ens fa ser un referent a Europa». Però també confien, a través de l'intercanvi amb el miler d'assistents, aprendre nous sistemes de retirada de neu aplicats a les noves tecnologies i «com poder atacar el gel», entre d'altres. No obstant això, no tots aquests sistemes es poden aplicar a Andorra perquè cal adaptar-los a una xarxa viària amb un 90% de terreny de muntanya amb carreteres amb fortes pendents, va manifestar.

Tornant a l'exposició, hi ha nou màquines repartides pel Principat: a la frontera hispanoandorrana; a la rotonda de la Margineda; a la rotonda de la Comella; a la rotonda de Prada Casadet; a la plaça del Comú d'Andorra la Vella; a l'entrada d'Illa Carlemany; a Vivand, davant la casa dels tabacs; a la plaça Coprínceps; i una darrera la rotonda de Grau Roig.

D'aquestes nou llevaneus, tres encara s'utilitzen. Però que no saltin les alarmes. Si cal utilitzar-les avui, aquest cap de setmana o els propers dies fins que finalitzi el Congrés de Viabilitat Hivernal, no hi haurà cap problema, ja que el COEX les ha ubicat «en llocs estratègics per poder sortir de seguida». És a dir, d'exposades a actives. Màquines llevaneus polifacètiques. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT