PUBLICITAT

Els establiments alimentaris «tenen un bon nivell» d'higiene i seguretat

  • Salut obre entre 6 i 9 expedients l'any per mala praxis alimentària
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un control de qualitat alimentària, a una gran superfície Foto: TONY LARA

El Ministeri de Salut i Benestar ha editat 3.000 exemplars d'una Guia genèrica de pràctiques correctes d'higiene en establiments alimentaris, adreçada sobretot a petites i mitjanes empreses del sector. L'objectiu és orientar-les en el procés d'autocontrol de la seva tasca a l'hora de manipular, distribuir i vendre aliments, va explicar ahir Jesús Galindo, cap d'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del ministeri. Galindo també va assegurar que en línies generals «tenim un bon nivell de seguretat alimentària». Ho demostren xifres com les zero intoxicacions registrades al 2013, una dada que implica una notòria millora respecte a l'any anterior, quan n'hi va haver quatre.

Les directrius europees, que posteriorment ha adaptat Andorra al seu ordenament jurídic, per mitjà del Reglament relatiu a la higiene dels aliments (en vigor des del 2009), estableix que totes les empreses alimentàries tenen la responsabilitat de garantir la seguretat i la salubritat dels productes que ofereixen mitjançant procediments d'autocontrol. Així, el que pretén aquesta guia és guiar-les en tot el procés en les set següents categories: formació en seguretat alimentària; control de l'aigua; manteniment d'instal·lacions i equips; control de plagues; neteja i desinfecció; control de proveïdors; i finalment traçabilitat.

La guia s'ha elaborat amb la col·laboració de la Cambra de Comerç i la Unió Hotelera, i preveu també la realització d'una jornada tècnica el proper dijous 30 de gener, on es convidarà a tots els empresaris del país per assessorar-los i resoldre dubtes que la guia o la pròpia praxis d'autocontrol pugui fer sorgir. Actualment hi ha uns 1.600 establiments alimentaris al país, segons dades del ministeri.

Entre sis i nou expedients / El nivell d'higiene i seguretat al sector de l'alimentació és correcte, també en part als controls rutinaris que es realitzen dins el Pla Nacional de Vigilància. L'any passat, va informar Galindo, l'Àrea de Seguretat va realitzar 1.559 controls, tant per obertura de nous negocis com a establiments vigents, sense previ avís. Als que se'ls detecta alguna incidència que suposa «risc manifest per a la seguretat», se'ls dona uns dies perquè la resolguin i fins i tot s'obliga a tancar el local afectat, va explicar Galindo. Si passat el temps no s'apliquen mesures s'obren expedients sancionadors. De mitjana, «s'obren entre 6 i 9 expedients l'any», va explicar el cap d'Àrea de Seguretat Alimentària. Les principals incidències que es troben són «brutícia, falta d'higiene i errors de manipulació», va informar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT