PUBLICITAT

Xoriços enverinats

  • Laika, amb l'ajuda de la Policia i el Govern, investiga diversos de casos d'intoxicació d'animals
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gossos a un pipicà d'Escaldes Foto: ÀLEX LARA

L'Associació protectora dels animals de companyia, Laika, ha llançat un avís a la població davant l'aparició de casos totalment intencionats d'enverinament d'animals i que poden causar-los la mort. De moment ja s'estan vigilant dues zones on s'ha localitzat el verí: a l'urbanització de Sa Calma, a Escaldes-Engodany, i a les proximitats del cementiri d'Encamp. Paral·lelament, també han mort intoxicats un gos i un gat a Canillo.

«Hem de buscar fórmules per enxampar-los», exposa el president de Laika, Josep Mas. I és per aquest motiu que demanen la col·laboració ciutadana, amb l'objectiu de trobar als responsables i que així «serveixi d'avís» a d'altres possibles autors.

I és que l'associació creu que hi ha més d'una persona al darrere d'aquests casos d'enverinament, tenint en compte que s'han donat a diverses zones i que també canvia la manera d'intentar matar als animals.

Per una banda, amb verí pròpiament dit, i per altra, «deixant a la via pública petits troços de vidre dins d'embotit, per exemple xoriço», va explicar Mas. En tots dos casos, causen la mort a l'animal i a més a més «pateixen i agonitzen molt». En el cas del verí, acostuma a ser de colors llampants, fet que també podria cridar l'atenció dels infants, alerta Laika.

L'associació ja s'ha posat en contacte amb la Policia per controlar la zona d'Escaldes on s'han donat els darrers casos, i també ha parlat amb el Govern «per posar-nos més seriosos» en el control. Però per iniciar una investigació d'una manera més formal cal primer una denúncia, i per aquest motiu Laika necessita alguna mostra del verí o dels animals afectats per poder-ne fer una autòpsia i concretar exactament les causes de la seva mort. «Ni tan sols tenim fotos de cap animal mort, només avisos quan ja havia ocorregut el succés. És per això que sempre demanem la col·laboració de la gent per tal de què ens pugui facilitar o aportar algun d'aquests indicis o proves», planteja l'associació.

Mas reconeix que casos d'enverinament s'han donat sempre, però aquests darrers de manera tan seguida i intencionada els han fet actuar i demanar més control per part de les administracions. Qualsevol passejada d'un amo amb el seu animal de companyia per la via pública pot acabar en una tragèdia.

Pel que fa al motiu d'aquestes actuacions, és complicat de desxifrar. «Alguns per odi, perquè se'ls pixen» a les seves propietats. Però «hi ha fórmules» per denunciar i acabar amb aquests comportaments, exposen des de l'associació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT