PUBLICITAT

La Plataforma i l'USdA sumen queixes contra el Govern

  • Ubach i Torra critiquen el menyspreu de Justícia i Finances
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, en una reunió Foto: TONY LARA

La Unió Sindical d'Andorra (USdA) va acusar ahir el Ministeri de Justícia i Interior de menysprear els sindicats de l'Administració General i en especial els del Cos Penitenciari. L'USdA va denunciar en un comunicat que des del ministeri es confon la figura del funcionament subordinat de l'Administració amb el fet de poder demanar una reunió sense la necessitat de passar per la jerarquia establerta «amb la qual es pot tenir el conflicte personal o col·lectiu». El comunicat també assenyalava que en altres èpoques aquestes actuacions eren pròpies de «sindicats grocs», dominats i controlats pel règim de l'època. En aquest sentit, l'USdA va afegir que «és molt trist que un Govern tingui dues sentències del Tribunal Constitucional en què es diu que s'han vulnerat els drets fonamentals i els drets sindicals dels seus treballadors». Cosa que «no ajuda en res a normalitzar, cohesionar i desenvolupar la societat andorrana».

Així mateix, l'USdA va considerar que no es pot governar «donant l'esquena» a la societat emparant-se en una majoria política electoral «aconseguida amb un programa basat en l'engany d'una campanya electoral fraudulenta». De fet, la Unió Sindical creu que s'estan aplicant polítiques fonamentades «en faltar a la veritat i que no constaven en el programa» fent ús «d'aquí mano jo».

El comunicat de l'USdA acabava preguntant quan «podrem veure un Ministeri de l'Interior que entengui les regles del joc democràtic, on patronal no sigui sinònim de govern encobert i els sindicats puguin tenir el seu rol com a la resta de països europeus, sense ingerències dels poders fàctics del peís».

La plataforma també / La Plataforma de Funcionaris també va manifestar ahir el malestar dels funcionaris pel fet que no s'hagi emès cap comunicació des del 14 de setembre del 2012 en relació a la modificació dels compromisos de jubilació. Segons va explicar el portaveu de la plataforma, Joan Torra a l'ANA, el Govern s'havia compromès a comunicar periòdicament a tot el personal l'evolució del projecte, «amb independència que ho facin els diferents sindicats», però va assegurar que no ha estat així. Torra va matisar que a més, «la totalitat dels funcionaris no ha estat informada perquè n'hi ha que no estan afiliats als sindicats». Sense amagar el seu descontentament que va fer extensiu als treballadors de l'Administració, també va criticar que en les reunions mantingudes amb el Govern no «s'han resolt algunes de les qüestions proposades» i va afegir que «en l'última trobada se'ns va presentar una acta on deia que s'havia arribat al consens en sis punts, cosa que no és així, tal com ho demostra el fet que els sindicats no la vam signar». Torra va explicar que van retornar l'acta i que van demanar una rectificació que encara no han rebut.

No obstant això, el problema més preocupant és «que el Govern no hagi complert amb el seu compromís de comunicar els avenços a tots els funcionaris» va reiterar Torra que va puntualitzar que «la darrera comunicació de l'Executiu va ser el dia 14 de setembre del 2012, a través d'una carta del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en què a més de la documentació sobre la presentació feta als sindicats amb l'actual model i les bases de negociació, es comprometien a informar regularment els treballadors».

Però, des d'aleshores, Torra assegura que no s'ha informat de les novetats. El portaveu de la Plataforma també va exposar que el projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la Funció Pública s'entregarà a la Comissió Consultiva el proper dilluns 27 de gener. Torra va recordar que l'opinió de la Comissió no és vinculant però que tot i que l'informe sigui preceptiu, «s'ha de tenir abans d'entrar el text a tràmit parlamentari».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT