PUBLICITAT

100 anys de carretera amb Andorra a les Monges

  • L'exposició fa un traçat per la història de la N-145 o la CG-1
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de peons treballa en l'obertura de la carretera cap el 1913 Foto: Fons Rafeló / Arxiu Nacional d?Andorra

La plaça de les Monges de la Seu d'Urgell acull des d'aquesta setmana i fins l'1 de febrer l'exposició de carrer 100 anys de la carretera la Seu d'Urgell-Andorra la Vella (1913-2013) que commemora el centenari d'aquesta important via de comunicació entre la capital de l'Alt Urgell i el Principat d'Andorra. L'any passat, el 2013 es va complir un segle des que la Seu d'Urgell i Andorra van quedar comunicades per carretera.

Els Governs espanyol i andorrà van decidir commemorar aquesta efemèride, que va suposar un punt d'inflexió en la història de les relacions entre tots dos països. I ho van fer amb dos projectes divulgatius: amb un llibre il·lustrat i amb aquesta exposició a l'aire lliure, que n'és un extracte.

L'exposició consta de diversos panells i a la part frontal de la mostra hi ha col·locada una ortofoto gegant dels vint i escaig quilòmetres que separen les capitals de l'Alt Urgell i d'Andorra, en la qual s'hi han marcat, de colors diferents, el traçat original de la carretera i el traçat actual. Aquesta superposició evidencia clarament la millora de la via en aquest segle de vida; prou que ho saben i ho agraeixen els milers d'usuaris que la fan servir diàriament, ciutadans de la Seu que pugen cada dia a Andorra per treballar-hi.

Al dors de l'ortofoto hi ha la informació històrica: com eren la Seu i Andorra a principis del segle XX, el llarg procés de gestació per construir la carretera que va suposar més d'una dècada de gestions; els actes d'inauguració, l'agost de 1913, en motiu de la visita al Principat del copríncep Joan Benlloch, gran promotor de la infraestructura. A més, també hi ha una pinzellada de com la carretera ha estat, des d'aleshores, la porta d'entrada de la majoria dels canvis a la societat andorrana, en especial del turisme. Finalment també s'hi recullen les remodelacions de les últimes dècades, que l'han convertida en una moderna i equipada via de comunicació.

L'anomenada carretera, N-145 a l'espanyola o CG-1 a la banda andorrana, és part de la vida quotidiana dels ciutadans de cada costat de la frontera. Tot i els avanços tecnològics que permeten connectar-se virtualment amb la resta del món, la carretera continua sent, de moment, el principal nexe d'unió físic, tangible, real entre l'Alt Urgell i Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT