PUBLICITAT

Un Dakar per oblidar

  • Cyril Despres acaba quart amb Yamaha després d'una dècada fent podis sota el paraigües de KTM
I.MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Despres ?dreta? amb Nani Roma, dissabte abans de l'última etapa Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE

No ha estat un bon any per a Cyril Despres en el ral·li Dakar. El pilot francès resident a Arinsal ha lluitat fins el final en l'edició del 2014 i en la darrera etapa, la de dissabte, va marcar el millor registre en motos tot i que va rebre una sanció de 5 minuts per excés de velocitat que el van rellevar a la cinquena posició del dia. La sanció, però, no va afectar absolutament en res en la classificació general. Despres ha acabat quart en el seu primer any amb Yamaha i l'anàlisi és evident: des del 2003, en una dècada amb KTM, sempre ha pujat al podi amb cinc títols, quatres segons llocs i un tercer. Només els seus tres primers anys de fixe al Dakar va fer pitjor resultat (16è l'any 2000 amb Honda i 13è el 2001 amb BMW).

Quan va comprometre's amb Yamaha, Despres va llançar un repte enlaire abans de marxar: «A veure si soc capaç de canviar de moto i continuar guanyant el Dakar». Dissabte, a l'arribada a Valparaíso, va declarar: «Ho he donat tot. Per a mi era important arribar a la meta sense haver de lamentar res. Ha estat una experiència positiva i divertida. Ja puc dir que he finalitzat un altre Dakar. Ho he intentat sense deixar de creure en les meves possibilitats i he après molt. He entès també que no és fàcil desenvolupar una moto per aquest ral·li en només uns mesos però insisteixo, ho he intentat».

Aquestes són les paraules d'un Despres que des del 2005 mantenia any rere any amb Marc Coma una de les batalles més atractives del raid més prestigiós del món. Des de llavors, tots dos s'han repartit les victòries en l'apartat de motos. Aquest any ha estat per al català, que escurça diferències en entorxats (5-4) i que ha tret més de dues hores d'avantatge al pilot d'Arinsal. Coma s'ha imposat amb un marge d'1h 52 min respecte de Viladoms (KTM) i 2h exactes respecte d'Olivier Pain (Yamaha). Despres s'ha quedat a 5min 35s del podi. Sense la sanció del darrer dia s'hagués quedat a poc més de mig minut.

L'última frase de les últimes declaracions de Despres refermen que el canvi de marca ha estat el causant del quart lloc. Cal veure ara si continua confiant en Yamaha amb un altre any per endavant per fer evolucionar la seva moto o es planteja canviar d'aires.

En cotxes, Albert Llovera ha viscut un retorn al Dakar encoratjador per tornar l'any vinent. El pilot de ral·lis, de la mà de Buggy MD Optimus, s'ha mantingut en cursa fins la desena de tretze etapes i va haver d'abandonar en tenir el motor malferit. Físicament hauria aguantat fins el final. Per acabar, una altra resident, Isabelle Patissier, es va lluir amb una excel·lent 26a posició en la general de cotxes, en la qual el campió ha estat Nani Roma per completar el doblet espanyol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT