PUBLICITAT

CryptoLocker a Andorra

  • El virus encripta la informació i demana a l'usuari que pagui 300 euros
L. F .M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Usiuaris del Principat al saló del videojoc. Foto: ÀLEX LARA

El CryptoLocker és un virus troià dirigit a ordinadors amb el sistema operatiu Windows que es va popularitzar a finals del 2013. Es distribueix de diverses maneres, una d'elles com a arxiu adjunt d'un correu electrònic, en aparença un zip –comprimit, que en obrir-lo, executa l'encriptació de tota la informació continguda en les unitats detectades i hi impedia l'accés. Aquest sistema és conegut amb el nom de Ramsonware.

Un cop realitzat el xifrat, mostra un missatge en la pantalla, en el qual ofereix desxifrar els arxius afectats si es realitza un pagament abans d'una data límit (a través de Bitcoins o amb vals pre-pagaments), i esmenta que la clau privada serà destruïda del servidor, i que serà impossible recuperar-la si la data límit expira. Malgrat que el troià és fàcilment eliminat, els arxius romanen xifrats, la clau privada dels quals es considera gairebé impossible de desxifrar.

Segons va informar l'Àrea de delictes tecnològics de la Policia, ja han estat diverses les persones que s'hi han adreçat els darrers dies per alertar sobre aquest delicte tecnològic. Els usuaris han explicat que en encendre el seu ordinador, els apareixia un missatge en què els informaven que el seu dispositiu, incloent les unitats del servidor en cas de tenir-ne, havia estat encriptat, i que per poder recuperar tota la informació continguda havien d'efectuar un pagament d'una quantitat mínima de 300 euros perquè els hi fos facilitada la clau de desencriptació. Només un usuari del Principat s'hauria vist afectat per l'encriptació, però la Policia desaconsella totalment fer cap tipus de pagament ja que no garanteix que l'autor dels fets faciliti la clau per desencriptar els arxius.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT