PUBLICITAT

El 2013 frena la caiguda i tanca amb un saldo positiu de 225 nous negocis

  • Després de set anys seguits de davallada, les importacions sense carburants creixen un 4,6%
  • Alcobé diu que l'evolució dels assalariats confirma que s'estan creant nous llocs de treball
CLARA GARNICA / L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A la galeria, Alcobé informa dels principals indicadors econòmics del 2013, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Govern, a través del seu ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va presentar ahir en roda de premsa posterior al Consell de Ministres nous indicadors per reforçar el seu posicionament que ja s'ha tocat fons i que s'aprecia un canvi de tendència. Els indicadors d'ahir permeten tenir una visió global del 2013 i de com els darrers mesos s'ha començat a entreveure xifres positives en matriculacions, importacions, assalariats i nombre d'aturats. També dins el sector empresarial es pot parlar de bones notícies. L'any es va tancar amb 731 obertures de nous negocis, per 506 baixes. El resultat final deixa un saldo positiu de 225, un fet que contrasta amb el negatiu de 98 registrat el 2012.

Tal i com va explicar Alcobé, i en comparació al 2012, s'han donat d'alta un 38% més de negocis, mentre que se n'han donat de baixa un 19% menys. L'obertura econòmica seria un dels motius que explicarien aquesta revifada comercial, segons Alcobé. Revifada que, sumada a la resta d'indicadors, permeten afirmar que Andorra viu «un canvi de tendència» que «anticipa l'inici de la recuperació econòmica».

Pel Govern, la dada més important és el comportament de les importacions perquè «afecta el conjunt de l'economia». Van créixer un 4,6% respecte al 2012, fet que permet «deixar enrere set anys de disminucions» (la darrera dada positiva datava del 2004). Això si, sense comptar els carburants, que farien reduir aquest comportament positiu.

El que va voler destacar sobretot el ministre d'Economia és que els percentatges més importants d'augment d'importacions es van donar els darrers mesos de l'any. Mentre que al primer i al segon trimestre l'increment era del 0,3% i del 3,9% respectivament, als dos darrers aquest va ser del 6,8% i del 6,9%. Les importacions al sector de la construcció serien les úniques que s'escaparien d'aquest canvi de comportament, fet que demostra que és el sector més tocat de l'economia andorrana, tal i com va exposar Alcobé.

Més assalariats, menys aturats / Dins els indicadors, el ministre també va fer públiques i analitzar les dades d'assalariats i les d'aturats. En el primer cas van créixer un 0,5% al mes d'octubre en relació al mateix mes de l'any anterior. Hi ha 34.467 persones assalariades (les de l'octubre són les dades més recents), i permeten poder parlar de tres mesos consecutius en positiu (0%, 0,5% i 0,8%). De nou, com passa amb les importacions, «per primer cop en set anys els assalariats creixen». El balanç dels darrers 12 mesos, malgrat tot, segueix sent negatiu, concretament de l'1,5%.

Aquest comportament es complementa amb el descens del nombre d'aturats inscrits al servei d'ocupació, amb set mesos de davallada i situant la dada als 800 inscrits. Alcobé va assegurar que es confirma que es redueix l'atur conjuntural, mentre que l'estructural també es redueix ja que el sector de la construcció «busca alternatives al mercat».

Per tot, el ministre va ser contundent a l'assegurar que el desens del nombre d'aturats no respon al fet que els desocupats marxin del país (com s'ha produït els darrers anys), i ho demostra el fet que creixen els assalariats i que es creen més negocis que fa un any. Finalment, també va justificar aquest posicionament pel fet que tot apunta, segons les dades oficials dels comuns, que la població d'Andorra s'ha estabilitzat aquest 2013 i no variarà massa respecte a la del 2012, fixada en les 76.200 persones.

Hi haurà ajuts al sector dels vehicles / D'altra banda, i també fent balanç de les matriculacions de vehicles, les quals han crescut un 10% aquest 2013, Alcobé va assegurar que tant bon punt s'aprovi el pressupost s'impulsarà el pla per incentivar la compra de vehicles poc contaminants. El ministre va afegir que malgrat que s'hagi reduït la partida del milió als 700.000 euros després de passar per comissió al Consell, «segueix sent una xifra significativa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT